Voor sportieve mensen

Is golf nu wel of niet een sport? Die discussie is totaal voorbijgestreefd.

Een paar jaar geleden lanceerde de Fédération Française de Golf een promotiecampagne, waarin golf een “sport voor sportieve mensen” werd genoemd. Een boodschap die tegelijk juist en verkeerd was. In Groot-Brittannië is er geen enkele topsporter die niet kan golfen. Niet omdat golfen status verleent, maar omdat deze sport in de Angelsaksische genen zit. De jeugd beoefent er niet één sport, maar verscheidene, en begint daar al heel vroeg mee. Later, in de adolescentie, kiezen ze dan de discipline waarvoor ze de grootste aanleg hebben. Of ze blijven van diverse sporten proeven. Gewoon omdat sport een bron van plezier is.

Elders in de wereld is de golfsport een speciaal geval. Op het Europese vasteland zijn er minder terreinen en is golf dus geen sport als een andere. Behalve in Scandinavië, waar wel behoorlijk wat openbare golfbanen liggen, wordt golf vooral beoefend door mensen met een stevig inkomen. Wie voor het eerst een golfclub in de hand neemt, wordt meestal meteen verliefd op het spel. Golf is namelijk geen gevaarlijke sport en fysiek niet zo belastend.

Een Amerikaanse studie klasseerde de golfsport als 51ste op 60 sporten, die werden gescreend op uithouding, kracht, inzet, snelheid, behendigheid, soepelheid, mentale veerkracht, coördinatie en analyserend vermogen. Helemaal bovenaan stonden boksen, ijshockey, Amerikaans voetbal en basket. Golf is dus vooral een technische en aangename sport. Natuurlijk zijn er fanatieke golfers die zullen blijven beweren dat golf heel moeilijk en fysiek slopend is, maar dat moeten we met een korreltje zout nemen. Heel wat profspelers hebben niet meteen een gewicht dat doet denken aan topsport. Hoeveel buikjes zoals die van Phil Mickelson of Colin Montgomerie staan er op de green voor iedere Tiger Woods? Bovendien: Woods profileert zich graag als de meest atletische speler, maar hoe is zijn fysieke conditie in vergelijking met die van een toptennisser?

Golf, dat is dus iets anders. Een geniaal spel, zonder twijfel. Aanhangers van de discipline loven de complexiteit en hersenarbeid die ervoor nodig is. Maar als de golfsport ook echte sporters en atleten aantrekt, is het omdat ze je voortdurend met nieuwe enigma’s confronteert. Situaties waarvoor je vaak geen oplossing vindt. Soms lijkt het alsof alles op wieltjes loopt en begin je op een wolk te spelen, tot er iets gebeurt. Het kleinste detail volstaat om een droom in een nachtmerrie te laten verglijden. Wie een superkaart inlevert, heeft trouwens altijd het gevoel dat hij een begenadigde dag had. Maar om die dag te vinden, moet je de uitdaging aanvaarden en je ermee verzoenen dat het om een pietluttige reden fout kan gaan. Zoals bij het kaarten, zeg maar. Daar houden echte sporters van.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content