Voor de lange termijn

Het vlaggenschip van First Eagle (Amundi) is een aantrekkelijk fonds voor langetermijnbeleggers.

First Eagle Amundi International Fund is een atypisch fonds, dat zich richt op de zeer lange termijn (een positie wordt gemiddeld zeven tot acht jaar aangehouden) en op de bescherming van het kapitaal van beleggers. “Het is onmogelijk om de evolutie van de markten op korte termijn te voorspellen. Daarom willen we goedkope bedrijven vinden zonder rekening te houden met een of andere benchmark”, zegt Robert Hackney, senior managing director bij First Eagle Investment Management.

Criteria

“Wij weren hooggewaardeerde aandelen uit onze portefeuille, ook al worden de bedrijven goed beheerd. Wij wachten liever tien jaar dan dat we een aandeel te duur aankopen.” Een voorbeeld is Cisco Systems, dat tussen 1999 en 2010 drie vierde van zijn beurswaarde verloor, terwijl zijn omzet en winst per aandeel respectievelijk vertien- en vertwintigvoudigden. “Kijken naar de waarde van wat men koopt, blijft het belangrijkste criterium bij goed beleggen.”

“We vermijden ook bedrijven met een te hoge schuldenlast of bedrijven waarvan we de balansen niet begrijpen, zoals die van internationale grootbanken”, vervolgt Robert Hackney. “En we blijven ook weg van directieteams die zich te agressief opstellen, te gefocust zijn op de evolutie van de beurskoers, of die te veel denken aan overnames.”

“Ons doel is te beleggen in bedrijven met een duurzame activiteit op lange termijn, zoals Cisco of Microsoft. De waarde van een bedrijf hangt af van zijn toekomstige inkomstenstromen. We zoeken bedrijven met een hoger dan gemiddelde rentabiliteit waarvan we denken dat ze dat voordeel lange tijd kunnen behouden.”

“Wij proberen deze mooie bedrijven te kopen tegen een prijs die 30 procent onder hun intrinsieke waarde ligt en die overeenstemt met de prijs die een rationele koper bereid zou zijn te betalen. Zo krijgen we een veiligheidsmarge voor onze belegging.” In de afgelopen paar maanden is het gewicht van liquiditeiten gestegen. Dat had verschillende redenen: sommige aandelen hebben na de recente koersstijgingen hun intrinsieke waarde bereikt, sommige bedrijven zijn overgenomen en de hoge waarderingen verhinderen een snelle herinvestering.

Tien procent goud

De portefeuille omvat voor ongeveer 10 procent goud. “Historisch gezien evolueert goud in de omgekeerde richting als aandelen. We beschouwen deze positie dan ook als een hedge tegen onvoorspelbare gebeurtenissen met een mogelijk nefast effect op de beurskoersen. In wat veel beleggers het verloren decennium noemen, heeft ons fonds een gemiddelde winst van 11 procent per jaar (exclusief kosten) gerealiseerd, vooral omdat we grote verliezen tijdens beurscrisissen hebben vermeden. Wij hebben bovendien nog nooit een vijfjarige periode gekend waarin het fonds geld heeft verloren. En dat alles met gemiddeld 10 procent liquiditeiten in de portefeuille.”

First Eagle Amundi International Fund Isin-code: LU0433182416

FRÉDÉRIC DINEUR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content