Voor alle zekerheid

Het fonds Pictet Security speelt in op de groeiende behoefte aan veiligheid in de ontwikkelde landen. “De behoefte aan veiligheid is een van de grote trends. De komende jaren zal die nog groter worden.”

Themafondsen zijn vaak gewild bij particuliere beleggers, omdat het gemakkelijk te begrijpen is waarin die producten investeren. Maar sommige van die fondsen hebben in het verleden zwaar teleurgesteld, omdat ze te geconcentreerd beleggen in één welbepaalde activiteit. Dat overkwam bijvoorbeeld de hernieuwbare-energiefondsen na de crisis van 2008.

De Zwitserse vermogensbeheerder Pictet heeft zich gespecialiseerd in themafondsen. Hij biedt producten aan die focussen op hernieuwbare energie, de digitale economie, het milieu, de landbouw, grote merken, water en bossen. Een van die fondsen speelt in op de groeiende behoefte aan veiligheid in de ontwikkelde landen. Pictet Security, dat werd gelanceerd in 2006 en 670 miljoen euro beheert, haalde de afgelopen vijf jaar een gemiddeld rendement van 17 procent per jaar, met een nieuwe stijging van 18 procent sinds begin dit jaar. Morningstar kende het fonds vijf sterren toe.

“De behoefte aan veiligheid is een van de grote trends. De komende jaren zal die nog groter worden”, zegt Yves Kramer, een van de beheerders. “Het spectrum is heel breed, van internetsecurity, sensoren, energietransmissie, beveiliging van luchthavens, videobewaking, alarmsystemen tot voedingsproducten. Bovendien zit de waardering van die ondernemingen onder hun historische gemiddelde.”

Drie pijlers

De beheerders delen de portefeuille op in drie segmenten: technologische veiligheid, fysieke veiligheid en veiligheidsdiensten. De laatste groep is het belangrijkste domein van het fonds, met bijna 40 procent van de activa. Bij die aandelen behoren Fiserv, een financiëledienstenverlener; Stericycle, dat medisch afval beheert; en Eurofins, de wereldleider in voedselveiligheid, die een netwerk van 190 laboratoria in 36 landen heeft. Yves Kramer: “De regelgeving van de overheden dwingt voedingsbedrijven ertoe veiliger producten aan te bieden aan de consument.”

Fysieke veiligheid — met segmenten zoals airbags, nachtzichtsystemen, telebewaking, helmen en veiligheidsbrillen — is de tweede groep in de portefeuille, met 35 procent van de activa. De Zweedse groep Assa Abloy, de wereldleider in sloten, toegangscontrolesystemen en veiligheidsdeuren, is daarin een van de favoriete aandelen van de beheerders. “De stedelijke bevolking zal verdubbelen tegen 2050”, verwacht Kramer. “Daardoor zijn grote investeringen in infrastructuur en bewaking nodig. Ook de ongelijke verdeling van de rijkdom zal de behoefte aan veiligheid doen toenemen.”

Ook bedrijven die zich specialiseren in technologische veiligheid hebben een groot potentieel, beweert Kramer. “Het aantal incidenten is tussen 2009 en 2014 gestegen met gemiddeld 66 procent per jaar. Vorig jaar alleen al registreerde het accountants- en belastingadviesbedrijf PwC 42,8 miljoen incidenten en 177.339 aanvallen per dag.” De beheerders zetten in op bedrijven als Ingenico, de wereldleider in elektronische betalingen, en Gemalto, de grootste producent van simkaarten voor mobiele telefoons en creditcards.

Fusies en overnames

Het beleggingsuniversum van Pictet Security bestaat uit ongeveer driehonderd bedrijven. De beheerders focussen op kleine en middelgrote kapitalisaties, die 65 procent van de activa uitmaken. Na toepassing van verscheidene filters en de analyse van de fundamenten van de ondernemingen telt de portefeuille tussen veertig en zeventig waarden — een vrij sterke concentratie.

“De bedrijven waarin we beleggen, groeien sterk en kunnen een aanzienlijke cashflow genereren”, aldus Kramer. Veiligheidsdiensten werken met langdurige contracten en hebben dus een goede controle over hun omzet en hun rentabiliteit. “In moeilijke marktomstandigheden zullen die bedrijven beter presteren. Een belangrijk deel van het rendement is te danken aan fusies en overnames. Elk jaar zijn er wel een of twee bedrijven in onze portefeuille die worden overgenomen.”

Het fonds focust sterk op de Amerikaanse markt: de Verenigde Staten vertegenwoordigen 65 procent van de activa. Omgekeerd belegt het beperkt in de opkomende markten (minder dan 5 % van het belegde kapitaal). “Bedrijven die actief zijn in veiligheid, hebben vaak weinig of zelfs helemaal geen schulden”, beweert Kramer.

Pictet Security

Isin-code: LU0270904781

Frédéric Dineur

“De ongelijke verdeling van de rijkdom zal de behoefte aan veiligheid doen toenemen”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content