Voltijdse werkweek kan in vier dagen

Vanaf 20 november mogen werknemers aan de werkgever vragen een voltijdse werkweek van vijf dagen in vier dagen te presteren, zonder dat er sprake is van overuren. Werknemers moeten in een werkweek van vier dagen 9,5 of 10 uur per dag werken om respectievelijk een 38-urige of een 40-urige week vol te maken.

Het initiatief voor de vierdaagse werkweek moet van de werknemer komen. De werkgever mag weigeren, maar moet de weigering wel motiveren. Als de werkgever ingaat op de vraag van de werknemer, moet het arbeidsreglement aangepast worden en moet er een schriftelijke overeenkomst zijn.

Een voltijdse werknemer mag ook een wisselend weekregime aanvragen, waarbij de ene week meer uren gewerkt wordt en de andere week minder. Dat kan handig zijn voor co-ouders bijvoorbeeld, die minder uren willen werken in de week dat ze de kinderen hebben. De werknemer mag tot 9 uur per dag of tot 45 uur per week werken, zonder dat er sprake is van overuren of een overurentoeslag. Over een periode van twee weken mag de totale, normale arbeidstijd niet overschreden worden. Enkel in de zomervakantie of bij onvoorziene gebeurtenissen kunnen de werknemer en de werkgever afspreken de uren van vier weken samen te tellen om tot een voltijdse rooster te komen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content