Voltaire

Een Heverleese bruine brasserie die al tien jaar succes kent bij zowel jong als oud.

Voltaire is een succesver- haal, en hetzelfde geldt voor de carrière van de man achter deze laagdrempelige brasserie.

Igor Sleuwaegen verdiende zijn eerste kapitaaltje met het studentencafé Art Mania aan de Leuvense Oude Markt. Omdat het centrum minder toegankelijk werd voor niet-stedelingen en om te ontsnappen aan de drukte en het lawaai wilde Igor Sleuwaegen op een rustige plek eten gaan verkopen. Hij greep zijn kans toen een oude bobinefabriek in een rustige woonstraat in Heverlee vrijkwam. Het fabriekje was met recuperatiemateriaal uit een oud klooster omgebouwd tot knus café. Ook nu nog zijn kerkbankjes, oude houten deurpanelen en kasten uit het klooster sfeerbepalend.

De koks kregen de opdracht om pretentieloze gerechten te bereiden met Belgische, Franse en Italiaanse invloeden en Igor waakte over de prijzen. De formule sloeg ogenblikkelijk aan en wordt al tien jaar lang trouw gevolgd. Populair zijn de ‘menu’s all-in’ met keuze uit voor-, hoofd- en nagerechten en een wijnarrangement op maat.

Wij reserveerden tijdig, kwamen op een doordeweekse avond en zagen hoe in de loop van de avond alle tafels werden ingenomen. Wij bestelden een glaasje witte huiswijn als aperitief, dat verscheen met een lomp amuusje van aardappelpuree met droogtomaat en gamba. Wij kozen het ‘menu all-in’ van drie gangen en twee suggestiewijnen en koffie (36 euro, een speciale verjaardagsprijs). Voorgerechten waren: boerentoast met smakelijke ‘woudchampig- nons’ (in werkelijkheid geweekte shii-take en oesterzwammen), opgediend met sterkers en citroen en, aan de andere kant van de tafel, gegratineerde sint-jakobsvrucht, van tweede kwaliteit, in plakjes gesneden en opgediend in schelp in liquide wittewijnsaus met een vleugje pastis. In het glas kwam een aangename Accademia del Sole, in Sicilië gemaakt van de chardonnay- en viognierdruif. Hoofdgerechten waren: drie in de boter gebakken slibtongen, vers en lekker, geserveerd met gesmolten boter, krokante groenten en kasteelaardappelen. De overkant koos gegrilde gamba’s, opgediend met landelijke risotto met groenten en currysaus. Daarbij kwam een donker gekleurde, zonnige Alex Crianza, in Spanje gemaakt van de tempranillodruif. Drie soorten crème brûlée (mokka, vanille en chocolade) en dame blanche met warme chocolade opgediend in horentje van koek, sloten deze vriendelijk geprijsde maaltijd met ruim geschonken wijnen af.

KAART

Restaurant Voltaire

J. Vandenbemptlaan 6a

3001 Heverlee

tel. 016 20 44 43

www.voltaire.be

Gesloten op maandag.

Kader: bruine brasserie, opgebouwd met recuperatiemateriaal uit oud klooster.

Onthaal en bediening: vriendelijk, los.

Keuken: Belgische brasseriekeuken met zuiderse invloeden.

De beoordeling gaat van

1 tot 5 sterretjes.

1 = negatief

2 = redelijk

3 = positief

4 = aanbevelenswaard

5 = uitmuntend.

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content