VOL VUUR AAN ‘T WERK

Vuurwerkmaker Alpeco in Kapellen is nu al volgeboekt voor professioneel vuurwerk voor het jaareinde. In de grensstreek ligt het bedrijf strategisch voor Nederlandse smokkelaars. Met de millenniumovergang in het verschiet wordt 1999 een spetterend jaar.

Het lijkt wel of iedereen het jaar 2000 knallend wil inzetten. Wie nu nog een en ander professioneel wil organiseren, krijgt bij de vuurwerkmakers nul op het request. “We zijn compleet volgeboekt,” weet de Kapelse vuurwerkmaker Peter Alliet (Alpeco). “Vuurwerk per stuk verkopen we nog wel natuurlijk, maar wie een beroep wil doen op ons team vuurwerkmakers, kan het vergeten. Sedert midden vorig jaar kan er gewoon niets meer bij. Zelfs in het buitenland is geen vuurwerkmaker meer te vinden. Voor sommige ‘professionele’ attracties is dit toch wel nodig, hoewel het niet wettelijk verplicht is. In Duitsland bijvoorbeeld is de wetgeving op de verkoop en het gebruik van vuurwerk veel strenger. Je moet er een diploma hebben om vuurwerk te mogen afsteken. Hier moet dat (nog) niet, al hebben wij dat Duitse diploma wel gehaald. Je kunt maar beter op veilig mikken als je met vuur speelt.”

De verschillen in de nationale wetgevingen creëren omzet in Kapellen, dat vlakbij de Nederlandse grens ligt. Het klantenbestand van Alpco bestaat voor 85% uit Nederlanders. “Nederlanders zijn gek op vuurwerk. Nergens wordt zoveel vuurwerk gekocht als in Nederland,” vertelt Alliet. “Als de gemiddelde Belg met oudejaar zo’n 3000 frank spendeert, telt een doorsnee Nederlander met plezier het dubbele neer. Misschien heeft het iets te maken met het principe van de verboden vrucht. Bij onze Noorderburen is vuurwerk streng gereglementeerd en ja, dan is het natuurlijk extra aantrekkelijk om stiekem wat verboden spul in huis te halen, als de leverancier bij wijze van spreken om de hoek woont.”

Er zijn tijden geweest dat er volop vuurwerk werd gesmokkeld aan de Belgisch-Nederlandse grens. Voor de feestdagen was het meestal aanschuiven bij Alpeco. De Nederlandse overheid kneep gewoon een oogje toe. “De tijden veranderen, want tijdens de afgelopen eindejaarsperiode werden zelfs de Belgische ordediensten opgeroepen om mee een oogje in ‘t zeil te houden,” aldus Alliet.

Alpeco had niet bewust gekozen voor de strategische locatie. Alliet: “Toen we vier jaar geleden een nieuwe bedrijfsruimte zochten – voordien zaten we in een winkelpand aan de Merksemse Bredabaan – waren we niet overal welkom. Op diverse industrieterreinen konden we niet terecht. In de kmo-zone Kapelsestraat West had men geen bezwaar.”

Alpeco heeft in de loop van het jaar drie mensen in dienst, die samen goed zijn voor een omzet van 35 miljoen frank. Met de drukte rond de feesten verdubbelt het personeelsbestand.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content