VOETEN AAN DE GROND

Het heeft lang geduurd, maar de nieuwe commerciële manager van ‘s lands grootste tuinbouwveiling, de coöperatieve VMV (Vennootschap der Mechelse Veilingen) (omzet : 8,7 miljard frank) in Sint-Katelijne-Waver, is eindelijk officieel aangesteld : het is de Duffelaar Jos Van Dessel (42 j.). Zijn voorganger, Jos Somers, werd maanden geleden al tot ontslag genoopt door een deel van de veilingleden. Zij waren ontevreden over de rechtstreekse termijnverkopen aan binnen- en buitenlandse warenhuisketens, buiten de veilingklok om (zie Trends van 24 april ’97). Jos Van Dessel zal nu de brokken moeten lijmen en de telers leren leven met de eisen van de hedendaagse distributie. “De grote Duitse en Franse warenhuizen zijn niet erg opgezet met de dagelijks wisselende prijzen van de veilingklok. Zij willen vaste prijsafspraken, weken op voorhand,” aldus Van Dessel. Toch laat hij nog ruim plaats voor de veilingklok. “De goeie weg ligt tussen beide systemen in.”

Van Dessel, die gehuwd is met sociotherapeute Lieve Deckers en vader is van twee dochters, studeerde op zijn 18de af als tuinbouwtechnicus. “Ik wilde verder studeren en liet mij inschrijven in de landbouwhogeschool van Vilvoorde. Maar naïef als ik toen was, ben ik nooit aan die studie begonnen. Er was werk genoeg op het tuinbouwbedrijf van mijn vader. Hij sukkelde trouwens toen al met zijn gezondheid en overleed niet lang nadien. Ik ben tevreden met wat ik toen heb gedaan : ik leerde met beide voeten op de tuinbouwersgrond staan, een ervaring waarop ik mijn carrière lang kon terugvallen.”

Na een jaar in het bedrijf van zijn vader, koos Van Dessel toch voor een vaste baan. Hij werd kwaliteitskeurder in de MTV (Mechelse Tuinbouwveiling) (die in 1994 met buur CVG (Centrale voor Glasgroenten) fuseerde tot de VMV). “Mijn vrouw, ook al een dochter van een tuinder, wilde niet in de tuinbouwstiel blijven. Het was in de jaren ’70, de tijd van de oliecrisissen en de autoloze zondagen. Veel tuinbouwbedrijven zaten toen zonder opvolgers. In de daaropvolgende decennia is dat verbeterd : de energieprijzen daalden en je kon staatswaarborgen krijgen voor leningen.” Van Dessel werkte veertien jaar lang in de MTV. Toen werd hij weggesnoept door de CVG om daar de verkoop in goede banen te leiden, wat hij vier jaar lang ook deed. Dezelfde job had Van Dessel bij de VMV, tot hij er op 1 januari zijn nieuwe functie kreeg. “Ik volg nu de hele handel en wandel van de groenten : van het beheren van kwaliteit en verkoop tot en met het optimaliseren van de prijsvorming.”

Zal de veiling binnen pakweg tien, twintig jaar nog bestaan, nu steeds meer afnemers (warenhuizen, exporteurs,…) rechtstreeks bij de tuinbouwers willen kopen ? “De veiling moet uitgroeien tot service-bedrijf voor de afnemer,” antwoordt Van Dessel. “Zo hebben we bijvoorbeeld logistieke en verpakkingsfaciliteiten. Als onze klanten zulke diensten zelf moeten organiseren, komt dat voor hen erg duur uit. Zij staan echt niet te trappelen om ons werk over te nemen.”

JOS VAN DESSEL (VMV) Wilde niet naar de landbouwhogeschool, maar stootte wel door naar de top van ‘s lands grootste tuinbouwveiling.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content