VOETBAL OF GOLF ?

Soulaines (Frankrijk).

GEOLOGIE.

Les cerfs vous remercient de limiter la vitesse. De herten danken u om de snelheid te willen respecteren. Tientallen bordjes geven het aan, zijdelings van de weg die leidt naar de opbergsite voor laag radioactief afval (LRA) in Soulaines, departement Aube. Het “nucleaire centrum” ligt midden in de bossen, waar je’s nachts nog de nachtegalen kan horen zingen en overdag de kabbelende beekjes met hun rijk visbestand kan bewonderen. De meegereisde Belg Frank Deconinck, vice-voorzitter (en gewezen interimvoorzitter) van het Niras, slaat in dat groen decor een beetje aan het dromen. “Dit wil ik in ons land gerealiseerd zien,” zegt Deconinck. “Nucleaire site en natuurpark samen. Hier, in Frankrijk, zien we dat het een met het ander best kan samengaan.”

Soulaines bestaat sinds 1992 en is een creatie van het Franse agentschap een verlengstuk van de Franse staat Andra, wat staat voor Agence nationale pour la gestion des déchets radioactifs.

Het Franse laag radioactief nucleair afval werd gedurende 25 jaar (van 1969 tot 1994) opgeborgen aan de Franse noordkust, ter hoogte van La Manche. De Fransen hebben zich, enkele uitzonderingen niet te na gesproken, nooit laten verleiden tot nucleaire dumping in zee, praktijk die tot begin de jaren tachtig werd toegepast door het gros van de Europese landen. Na 25 jaar berging, waarbij in totaal zo’n 525.000 m3 op een veilige manier “verdween” voor de komende 300 jaar, afficheerde La Manche “uitverkocht”. En kon de zoektocht naar een nieuwe locatie beginnen. Zegt Andra-woordvoerder Pierre Barber : “We moeten eerlijk zijn, ook bij ons stonden de gemeenten niet te trappelen om gedurende de komende vijftig jaar zowat 1 miljoen m3 LRA in ontvangst te nemen. Anderzijds was er nergens sprake van revolutie. Overal waren de burgemeesters, de politieke verantwoordelijken en de burgers op zijn minst bereid te luisteren. Dit leidde naar enkele spontane kandidaatstellingen. Finaal, na grondige analyse, koos de Franse overheid voor le pays de l’Aube vanwege de geologische capaciteit. Die keuze is uitvoerig toegelicht. In Soulaines en omgeving werden 150 infovergaderingen georganiseerd op twee jaar tijd. Alle twijfels zijn weggenomen.”

Tussen de eerste prospectie van een nieuwe site (1983) en het aankomen van de eerste colli in Soulaines (1992) lag net geen tien jaar. Er is veel geld naar Soulaines gevloeid : een investeringskost van zowat 8,4 miljard frank, voor het leeuwendeel gedragen door Electricité de France. 140 directe jobs werden in het leven geroepen. Het Centre de l’Aube heeft een jaaromzet van ruim 1,2 miljard frank. De kostprijs voor 1 m3 colli LRA wordt geraamd op 10.000 Franse frank. Het LRA komt, van over heel Frankrijk, per vrachtwagen of per trein aan in een apart rangeerstation van de gemeente Brienne, over de weg op een halfuurtje rijden van Soulaines. Elke dag overbruggen gemiddeld een tiental vrachtwagens het traject Brienne-Soulaines. Steeds gelden de meest strikte veiligheidsvoorschriften. Eens aangekomen in Soulaines wordt het “goedje”, dat opgeborgen wordt in vaten, “definitief” (voor 300 jaar) begraven in bunkers (25 meter lengte, 8 meter hoogte). Een scenario dat goed is voor de komende vijftig jaar. Daarna wordt de hele site “afgedekt”, begraven zeg maar, met beton eerst en een natuurlijk gazon vervolgens. En, volgens de woordvoerder van Andra, kunnen de komende generaties dan probleemloos voetbal of golf spelen.

DE OPSLAGPLAATS IN SOULAINES Opslagplaats voor vijftig jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content