De hoge inflatie maakt dat sommige vleesproducten voor het eerst meer kosten dan hun vegetarische tegenhangers. Dat blijkt uit een onderzoek van de vega-organisatie ProVeg in Nederland. De onderzoekers...

De hoge inflatie maakt dat sommige vleesproducten voor het eerst meer kosten dan hun vegetarische tegenhangers. Dat blijkt uit een onderzoek van de vega-organisatie ProVeg in Nederland. De onderzoekers vergeleken burgers, gehakt en kipstukjes bij de grootste zes supermarktketens van Nederland. Ze gingen daarbij uit van de goedkoopste vleesproducten en de goedkoopste bijbehorende vleesvervangers. Zo werden 36 producten vergeleken. In vier maanden blijkt de prijs van vlees met gemiddeld 21 procent te zijn gestegen, terwijl die van vleesvervangers met slechts 2 procent toenam. In 66 procent van de gevallen waren de vegetarische alternatieven goedkoper of ongeveer even duur. ProVeg ziet een verklaring in de productiemethodes. "Voor vlees heb je enorm veel grondstoffen nodig. Om een kilo vlees te maken, heb je tot wel tien kilo graan nodig. In tijden van schaarste wreekt zich dat. Door dat grote grondstoffengebruik is vlees veel gevoeliger voor verstoringen in de wereldmarkt dan vleesvervangers."