VLD bezweert crisis rond voorzitterschap

Europees parlementslid Dirk Sterckx werd op maandag 16 februari aangesteld als tijdelijk voorzitter van de VLD. Daarmee hoopt de VLD de crisis te bezweren die ontstond nadat Karel De Gucht de coalitiepartners tegen de schenen had geschopt in verband met het migrantenstemrecht. Hierdoor werd zijn positie als partijvoorzitter in vraag gesteld. Met de benoeming van Sterckx hebben de liberalen nu twee voorzitters, want De Gucht nam geen ontslag.

Het conflict tussen premier Guy Verhofstadt en partijvoorzitter De Gucht ontstond nadat die laatste op woensdag 11 februari een amendement indiende bij de kamercommissie voor Binnenlandse Zaken tegen het stemrecht voor migranten. Eerder hadden de coalitiepartners besloten om de beperkingen voor het stemrecht op te vangen in een rondzendbrief. Dat moest voorkomen dat mensen die betrokken zijn in integristische groeperingen of criminele activiteiten, stemrecht zouden krijgen. Maar voor De Gucht ging de rondzendbrief niet ver genoeg en daarmee voerde hij in wezen oppositie tegen de regering.

De coalitiepartners reageerden woest. Het conflict aan de liberale top escaleerde en stortte de partij in de zwaarste crisis in haar twaalfjarige bestaan. Uiteindelijk kwam op donderdagavond 12 februari een communiqué van de VLD, waarin werd gemeld dat De Gucht de algemene leiding van de partij behield, maar de politieke leiding – die hem volgens de partijstatuten toekomt – zou overgedragen worden aan Guy Verhofstadt en Vlaams minister-president Bart Somers. Men zag echter snel in dat de combinatie van het regeringsleiderschap en het politieke partijleiderschap de paarse coalitie in gevaar zou brengen.

Intussen besloten de CD&V van Yves Leterme en de N-VA van Geert Bourgeois om in een “open Vlaams kartel” deel te nemen aan de Europese en regionale verkiezingen. De beslissing kwam vrij onverwacht, ook al omdat eerdere gesprekken in september op niks uitliepen. De VLD keurde dan weer het verkiezingskartel met Vivant goed.Ik hoor dat hier en daar mijn hoofd op de tafel wordt gezet. Ik ben dan wel een aantal keer aan mijn nek geopereerd, daarom staat mijn hoofd misschien niet zo stevig op mijn schouders als bij u. Maar ik denk niet dat het daarom op de tafel staat.

( VLD-voorzitter Karel De Gucht, net voor hij op het matje werd geroepen bij zijn partij, tegenover de VRT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content