VLAMINGEN ZIJN BESCHEIDENER

Er is heel wat veranderd sedert de laatste uitgave van de Wie is Wie in Vlaanderen? in 1989. De samenleving evolueert sneller. Er zijn nieuwe politieke structuren, met VTM ontstond het fenomeen BV‘s. In de kunsten zijn er heel wat vernieuwers naar boven gekomen, de Vlaamse mode is een begrip geworden en nieuwe ondernemers drukten hun stempel op de bedrijfswereld en de Vlaamse economie. De symboliek van twee jaartallen – de eeuwwisseling en het project Vlaanderen 2002 rond de herdenking van de Gulden Sporenslag – vormde de aanzet voor een geactualiseerde uitgave van de ” Wie is Wie?“.

“Een hoger verschijningsritme dringt zich op, misschien om de twee jaar. Ook de technologie is inmiddels geëvolueerd, we werken nu met een virtuele encyclopedie en niet meer met fiches,” lacht Christine Vertente (37 j.). Vertente is, behalve technocommercieel consulent in de drukkerijsector, projectleider bij Uitgeverij BRD (Business Research & Development) van Rik Decan en leidt de vierde uitgave van de biografische encyclopedie met de namen van 15.000 vooraanstaande, bekende en leidinggevende Vlamingen in goede banen. Momenteel lopen de gegevens binnen. Tegen november 1999 ligt het naslagwerk in de boekhandel. Rik Decan was de initiatiefnemer van de eerste edities en van Qui est qui en Belgique francophone?.

Waarom verdiept een sinologe zich in de bovenbouw van Vlaanderen? “Ik duikel gewoon van het ene project in het andere,” verklaart Christine Vertente de evolutie van een wetenschappelijk medewerker aan het departement sinologie van de KU Leuven, haar medewerking aan het Xian-project van Janssen Pharma in China en het coördinatiewerk voor Altiora Drukkerij(Agora Printing) in Averbode. Sinds haar studies economie en sinologie in 1985, bepalen de volgende kernwoorden haar professionele loopbaan: ” Coördinatie van welomlijnde projecten, liefst in de grafische sector en op zelfstandige basis.” Het begon met het verzamelen van de werken van de Vlaamse jezuïet-ondekkingsreiziger in het Ferdinand Verbist-project van de Leuvense universiteit. Ze schreef twee boeken over Tibet en Taiwan. De fascinatie voor het Verre Oosten bleef, maar om praktische en familiale redenen, koos Christine Vertente voor Vlaanderen. Ze ging zich vooral toeleggen op projecten in de drukkerijwereld en zo belandde ze bij de “Wie is Wie?” van Rik Decan.

“Er is kennelijk behoefte aan freelancers en probleemoplossers voor dit type opdrachten.” Christine Vertente beschikt bij BRD over een ploeg van zes medewerkers, die de “Wie is Wie? 2000-2002” volledig van vooraf aan herbeginnen. “We werken niet op basis van vorige edities. Ook de cd-rom-versie is nieuw en we hebben een webstek waarop mensen zich spontaan aanmelden. Criteria zijn dat men iets bijzonders betekent of bijgebracht heeft aan de Vlaamse samenleving. Een vergelijking met Who is Who?-edities in het buitenland leert dat er daar vaak heel wat irrelevante mensen in staan. Vlamingen zijn meer bescheiden. Wist u dat er in het Vaticaan heel wat Vlamingen hoge posities innemen? Die proberen we te overtuigen, maar gemakkelijk is het niet.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content