Vlaktaks voor Vlaanderen

Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

Advocaat Koen Geens heeft mee de overnames van Vlaamse ondernemingen georganiseerd. Als kabinetschef van Vlaams minister-president Kris Peeters pleit hij voor lagere belastingen.

Vandaag, 16 augustus, hangt topadvocaat Koen Geens zijn toga in de kast. Hij wordt de economische kabinetschef van de Vlaamse minister-president, Kris Peeters. Ten minste tot de volgende verkiezingen volgt hij dossiers als het Limburgplan, Aquafin, Indaver en de Gimv op.

Een grondige staatshervorming staat op de agenda. Meer regionale bevoegdheden kunnen een aangepast fiscaal kader creëren dat Vlaamse ondernemingen ondersteunt. De nieuwbakken kabinetschef: “België is al een fiscaal paradijs voor holdings. Vlaanderen moet in staat zijn een vennootschapsbelasting in te voeren van 12 %, net als Ierland. We moeten ons geen illusies maken: multinationale bedrijven zijn mobiel en zullen er alles aan doen om zo weinig mogelijk belasting te betalen. Een vlaktaks is de beste manier om onze deelstaat stevig op de kaart te plaatsen als een aantrekkelijke regio voor internationale groepen.”

De jurist is gepokt en gemazeld in financiële affaires. De 49-jarige hoogleraar vennootschapsrecht (K.U. Leuven) en managing partner van Eubelius behoort samen met Jean-Pierre Blumberg (Linklaters De Bandt) en Jan Meyers (Cleary Gottlieb, Steen & Hamilton) tot de absolute top van de juridische dealmakers. Deze consigliere van de KBC-groep organiseerde ook de beursgang van Belgacom en Elia. Hij stond mee aan de basis van de verkoop van Balta en andere Vlaamse ondernemingen.

Het wekt verbazing dat uitgerekend deze medeverantwoordelijke van de uitverkoop van het Vlaamse bedrijfsleven het bijna vergeten debat over de verankering heropstart. “Ik zag bedrijfsleiders in tranen uitbarsten toen ze uiteindelijk de handtekening zetten onder het verkoopsdocument van hun onderneming,” getuigt hij. “De verhuis van de hoofdzetel van Vlaanderen naar het buitenland is geen onbelangrijk detail. Het betreft toch honderden jobs. Neem nu een bedrijf als Telenet. Het is een spijtige zaak dat Vlaanderen dit bedrijf – uit de grond gestampt met een knappe technologie – niet in eigen handen kon houden. Ik pleit voor een gezond zelfbewustzijn.”

De advocaat wijst erop dat onze bedrijven zonder meer de deur uitgaan, terwijl net het buitenland een beschermingsgordel opbouwt tegen overnames. “Frankrijk staat bol van het economische patriottisme en Nederlandse politici beklagen er zich over dat bedrijven als ABN Amro in de uitverkoop staan,” stelt hij. “Sommigen denken dat de Angelsaksische landen als zuivere kapitalisten geen oog hebben voor de nationaliteit van de aandeelhouders. Niets is minder waar. In de VS zijn de autoriteiten perfect in staat bepaalde deals te blokkeren om zogenaamd strategische redenen. Amerikaanse rechtbanken tolereren meer beschermingsconstructies dan Europese. Ook startte de Britse Eurocommissaris Peter Mandelson, gevolgd door Bondskanselier Angela Merkel, een debat over gouden aandelen om overnames door Chinese bedrijven te blokkeren. Vlaanderen moet niet naïef zijn deuren openzetten. Het kan op een verstandige manier de economische hefbomen in handen trachten te houden.”

De professor vennootschapsrecht pleit voor een wetgeving om de vestiging in België en de bescherming tegen overnames makkelijker te laten verlopen. Uiteraard is dat vooral een federale materie. Hij verwacht meer dan vroeger een betere doorstroming van ideeën tussen het Vlaamse niveau en het federale. “We kunnen onze argumenten perfect aankaarten bij de bevoegde instanties,” redeneert Geens. “Ik vermoed dat we hiervoor ook in het zuiden op steun kunnen rekenen.”

Hans Brockmans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content