‘Vlaanderen is top voor investeringen in biotech en farma’

Bert Lauwers
Bert Lauwers redacteur bij Trends

Vlaanderen staat in de Europese top van aantrekkelijkste investeringsregio’s voor biotech en farma. Dat zegt Jim Healy, partner bij de Amerikaanse durfkapitaalgroep Sofinnova Ventures.

Healy is vandaag in Gent gastspreker op Knowledge for Growth, de grootste Europese beurs voor life sciences die wordt georganiseerd door sectorfederatie FlandersBio. Zijn werkgever Sofinnova Ventures investeerde, net als diens Franse zusterorganisatie Sofinnova Partners, in Movetis. Het Kempense biofarmabedrijf werd vorig jaar na een kort beursavontuur gekocht door het Brits-Ierse Shire.

Healy is al tientallen keren vanuit zijn thuisbasis San Francisco afgezakt naar onze contreien en heeft dankzij zijn contacten met onder meer KBC en GIMV een ruime kennis over de Vlaamse life sciences. De succesvolle exit uit Movetis, waar hij ook bestuurder was, heeft zijn appetijt voor andere Vlaamse spelers aangescherpt.

“Het klopt dat we kijken naar andere mogelijke investeringen in de regio. Ofwel is dat in bestaande bedrijven, ofwel in producten die we proberen te halen uit grote bedrijven in de regio, waarrond we dan een nieuw bedrijf bouwen. De bedrijven die onlangs naar de beurs zijn getrokken, vormen zeker een mogelijk interessante investeringsmogelijkheid. Maar om daar meer over te zeggen, is het te vroeg.”

Sofinnova investeert vooral in bedrijven zoals Movetis, die met hun producten in gevorderde klinische ontwikkelingsfasen zitten. Goede relaties met co-investeerders en managers helpen om hier de vinger op de pols te houden. Zo vindt hij, na de ervaring bij Movetis, GIMV van hoge kwaliteit getuigen, en bleek ook KBC ‘een geweldige co-investeerder’. “We hebben al samen naar opportuniteiten gekeken en hopelijk vinden we nog mogelijkheden om iets samen te doen.”

‘Pak de file aan’

De reputatie van Vlaanderen in life sciences heeft intussen ook de San Francisco Bay Area bereikt. Die grootstedelijke agglomeratie geldt als een topregio voor life sciences. “Vlaanderen moet in Europa toch in de top twee staan van regio’s om in te investeren”, zegt Healy.

“Jullie hebben zeer ervaren, pragmatische en hardwerkende topmanagers en ervaren teams die producten kunnen ontwikkelen en goedgekeurd krijgen. Bovendien is er een gunstige belastingsregeling”, zegt Healy. Zwitserland beschouwt hij als zijn tweede Europese topper. “Er zijn veel grote farmabedrijven gevestigd, wat maakt dat er een zeer rijke talentpool is. Bovendien zijn er heel wat financiële instellingen, zodat veel kapitaal beschikbaar is.”

Vlaanderen kan zijn positie trouwens nog versterken, merkt Healy op. Hoe? “Doe het verkeer verminderen (lacht luid). In Vlaanderen ergens proberen te raken, kan desastreus zijn. There is nothing like five o’clock traffic in Flanders.”

“Maar ernstig, als inspanningen kunnen worden gedaan om enkele multinationals in farma of biotech te overtuigen hier hun hoofdkwartier te vestigen, zou dit de zaken vergemakkelijken. Jullie kleine of midcap bedrijven in biotech zullen wel matuur worden. Maar dat duurt vaak vijf tot tien jaar. Om dat te versnellen, zijn structurele initiatieven nodig. Kijk naar Ierland waar nogal wat grote biotech- en farmabedrijven zich hebben gevestigd door een uiterst voordelige bedrijfsbelasting.”

BERT LAUWERS

“De bedrijven die onlangs naar de beurs trokken, vormen zeker een mogelijk interessante investeringsmogelijkheid” (Jim Healy, Sofinnova Ventures)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content