‘Vlaanderen heeft een slim beleid en een focus nodig’

Peter Hinssen is pas 31, maar is nu al een serial entrepreneur. Hij stond mee aan de doopvont bij Porthus (het vroegere EurASP) dat onlangs verkocht werd aan Descartes. Hij was medeoprichter van onder meer theOriginals, was entrepreneur in residence bij McKinsey & Company en medeoprichter van Across Group. Hij startte zijn internetactiviteiten als oprichter en gedelegeerd bestuurder van e-COM Interactive Expertise, later Alcatel e-COM, ooit een van de leidende internet-, e-commerce- en e-businessconsultancy, ontwerp- en implementatiebedrijven in België.

PETER HINSSEN. “Eerlijk, ik denk dat het voor jongeren nog weinig nut heeft om bij ons te starten, ik zie in ieder geval heel weinig technologiebedrijven die het nog proberen. En ik zie het ook bij hen die het wel probeerden. Verschillende bedrijven, met een goede technologie, een goed idee, raakten niet of onvoldoende gefinancierd. Tegen dat ze een volgende stap in hun groeiproces kunnen maken, wegens dat gebrek aan financiering, is de globale concurrentie hen al voorbijgesneld.”

Moeten starters naast een globale visie op hun activiteit, dan meteen ook een globale visie op financiering ontwikkelen?

HINSSEN. “Hadden wij met Porthus kunnen starten vanuit Silicon Valley, dan hadden we een heel ander verhaal geschreven. Ik heb geen spijt en ben nog steeds trots op wat we hebben bereikt, maar we hadden geen toegang tot het grote kapitaal en daardoor ook te weinig credibiliteit. Een collega-ondernemer is vorig jaar naar Silicon Valley getrokken en dat was zijn grootste ontgoocheling. Als je geen business hebt in de VS, heb je hier niks te zoeken kreeg hij te horen. VS-funding? Vergeet het dan maar.”

Toch wordt altijd gezegd dat er in Vlaanderen voldoende middelen zijn. Worden ze dan niet juist ingezet?

HINSSEN. “Er is geld, maar structureel is Vlaanderen underfunded. Allicht voor een deel door de versnippering van de middelen. Een venture capitalist (vc) mag 5 tot maximum 10 procent in één bedrijf stoppen. In de VS kost het evenveel moeite om aan financiering te raken, maar de schaal is wel veel groter. In Vlaanderen krijg je startkapitaal en mag je meteen beginnen te zoeken naar een volgende financiering. Ik weet waarover ik spreek, want ik ben bij verschillende projecten van nabij betrokken geweest. Iemand zou eens de oefening moeten maken van wat de verschillende businessplannen vooropstellen en wat ze uiteindelijk ophalen. Als je ondergefinancierd aan de start verschijnt, haal je nooit de milestones en ben je maandelijks aan het onderhandelen met je VC voor een volgende shot van 100.000 euro. Dat is niet ernstig en op die basis kan je onmogelijk een business drijven. Technologie is hier zo goed als onmogelijk geworden.”

Minder versnippering en meer focus dan?

HINSSEN. “Ja, maar het ontbreekt ons aan een perspectief. Vlaanderen heeft nood aan slim beleid en een focus. Maar er is geen focus, laat staan een beleid. Vlaanderen In Actie is vooral veel gepraat. Intussen wordt innovatie zelfs teruggeschroefd. We moeten focussen op één deelaspect in plaats van zoveel zaken te willen proberen. Waarom lukt het wel met biotech? Dat is een mooi voorbeeld van een focus en het wordt ook ondersteund vanuit de overheid, terecht. Laat ons enkele deelaspecten voluit ondersteunen. Een combinatie van technologie en gezondheidszorg, of technologie en logistiek, we willen toch een Europese draaischijf worden?”

Wat raadt u jongeren aan die iets willen opstarten?

HINSSEN. “Maak meteen de link met het buitenland. Te starten met een vakantiejob in Silicon Valley. Nu gaan we rekken vullen in de Delhaize. Stuur uw kinderen de wereld in, laat ze een window on the world ontdekken. Ik ben onlangs naar Stanford geweest en heb er gesproken met Robert Burgelman, de man die Intel mee groot maakte. Die man wordt ginds op handen gedragen. Wie kent hier Burgelman, wie heeft toegang tot zijn netwerk? Het kan nochtans. Kijk naar Bart Decrem. Hij is betrokken geweest bij drie start-ups. Twee zijn mislukt, de derde, actief in applicaties voor games is verkocht aan Disney. Decrem is daar nu verantwoordelijk voor die business, bij Disney. Dat is een bescheiden Belg die in de VS een held is. Was hij hier gestart, dan had hij na zijn eerste mislukking mogen gaan werken bij De Post. Dat is het grote verschil.”

‘Doe een vakantiejob in Silicon Valley in plaats van rekken te vullen in de Delhaize’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content