VLAAMSE KMO’S

TAIWAN, HET KMO-LAND VAN OOST-AZIË.

“Een aantal Vlaamse kmo’s is goed bezig in Taiwan,” zegt Peter Smits van Depo Consultancy in Antwerpen. Handelsconsulent Smits is gespecialiseerd in Taiwan. “De directe aanwezigheid van onze kmo’s is nog beperkt, maar zo’n driehonderd bedrijven werken er al met een lokaal agent. Het is een interessante groeimarkt, onder meer voor de voedingsindustrie: van de traditionele Belgische producten zoals bieren en koekjes, tot voedingsadditieven en enzymen.” De recente, directe cargo-lijnvlucht van EVA Air tussen Brussel en Taipei heeft onze export, volgens Smits, een flinke duw gegeven. De bilaterale handel loopt inmiddels op tot zo’n 36 miljard Belgische frank.

Generale Bank en Kredietbank hebben hun eigen filiaal in de Taiwanese hoofdstad. Het symbool bij uitstek van de Belgische aanwezigheid is Beltrade, het Belgian Trade Office, in 1979 opgericht door Fabrimetal. Beltrade-directeur Hughes Mignot: “Taiwan is nu ook actief op zoek naar uitbreidingsinvesteringen in Europa. De Taiwanese export zal immers nog toenemen doordat de Taiwanese dollar de voorbije twaalf maanden met 18% devalueerde tegenover de VS-dollar. Vooral firma’s uit de informatica-industrie kijken uit naar distributeurs met toegevoegde waarde voor Europa, en wij heben op dat vlak toch wel wat te bieden.”

Peter Smits vindt joint ventures een uitstekende formule voor samenwerking: “Taiwan is immers ook een kmo-land van familiale bedrijfjes. De mentaliteit sluit beter aan bij de onze, al zal men uiteraard moeten rekening houden met typisch Aziatische fijngevoeligheden: de partner geen gezichtsverlies doen lijden, problemen met de nodige omzichtigheid benaderen. En zoals elders in Azië is het uitbouwen van relaties belangrijk en moet men er de nodige tijd aan besteden. Taiwanese bedrijven zijn doorgaans financieel gezond en zij kunnen ook beter anticiperen op de marktevoluties dan de klassieke grote bedrijven in Azië. Dat is één van de belangrijkste redenen waarom ze niet de hevige klappen kregen die Japanse, Thaise of Koreaanse ondernemingen te verwerken kregen. Een bedrijf als Barco verkiest dan weer op de

solotoer te gaan met een eigen kantoor in Taipei. Idem dito voor Velleman Components uit Deinze, een zeer succesvolle aankoper in de elektronica.” Dredging International heeft een aantal belangrijke contracten lopen voor landwinning: op zee worden industrie-eilanden gebouwd. Taiwanezen kopen graag Belgisch kwaliteitstextiel en steeds meer Belgische mode, onder meer van Caroline Biss uit Waasmunster.

ANDREW TANZER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content