Vlaamse barok

Hostellerie Mirage brengt een hedendaags-klassieke keuken, gedragen door een stijlvolle bediening in een weelderig decor.

Hostellerie Mirage is ondergebracht in een notariswoning uit het begin van deze eeuw, gelegen in de buurt van het station van Aalst. Een ingangspoort met allure geeft toegang tot een ruime parking. Gastvrouw Véronique De Rekeneire staat ons op te wachten in een weelderig decor vol eikehout, marmer en kristal. Zij wist deze ietwat sombere Vlaamse barok te verlichten met behulp van tientallen kaarsen, speelse draperieën en groene stillevens. In de keuken staat haar echtgenoot Luc Van Lierde. Hij kreeg een klassieke opleiding aan het COOVI in Anderlecht en in restaurant De Bijgaarden, waar hij werkte onder drie grote chefs ( Lurkin, Snyckers en Schlissinger).

Wij namen plaats aan een feestelijk gedekte tafel, versierd met vrolijke strikken ; een stijlvolle zaalmeester bracht de verzorgde en gevarieerde spijskaart. Daarop herkenden we een aantal klassiekers, zoals vers gerookte zalm met groene asperges en truffelvinaigrette (850 fr.), marmer van ganzelever en zelfgerookte eendeborst met coulis van kaktusvijgen (975 fr.), kip van Bresse in zoutkorst met basilicumsaus (2000 fr. voor 2) en lamsnootjes met dobbelsteentjes rode biet en knolselder (850 fr.).

Wij kozen het ontspannings- of lunchmenu (1100 fr. ; met wijnen 1485 fr.). Als verrassingshapje verscheen een “cappuccino” van broccoli met een toefje sevruga-kaviaar ; daarna volgde een smakelijk voorgerecht van sint-jakobsschelpen, zalmforel, kreukeltjes (naar onze smaak overbodig) en zuurkool met een saus van boter en xeres-azijn. Daarbij schonk men een Côtes de Provence, domaine de Regusse : een heerlijke op hout gerijpte chardonnay, maar een Elzas was bij de zuurkool meer geschikt geweest.

Het hoofdgerecht, geprezenteerd onder een verzilverde stolp, bestond uit plakjes rosé gebraden eendeborst (ongekruid, zoals dat meer en meer gebeurt in de “natuurlijke keuken”) vergezeld van fondant gebakken appelschijfjes met vanille-parfum, een zoet-zure veenbessenroom en brosse aardappelwafeltjes. In het glas kwam een korrekte Graves Château Duverger ’90. Als nagerecht kregen wij een koninklijke cacao-soufflé (welke kok kan zoiets nog ?) met gepocheerde peren en zelfgemaakt pistache-ijs. Ten slotte was er koffie met door de vrouw des huizes gemaakte fijne zoetigheden, inbegrepen in de prijs.

In Hostellerie Mirage wordt op niveau gewerkt. De keuken is hedendaags klassiek, zonder extravagante kombinaties. Het uitgebreide lunchmenu biedt kwaliteit voor een redelijke prijs.

PIETER VAN DOVEREN

Luc Van Lierde, Véronique De Rekeneire en (links) maître d’hôtel Johnny Berloo Werken op niveau, met een gevarieerde klassieke spijskaart zonder extravagante kombinaties.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content