Vivendum

Landelijke elegantie gecombineerd met smakelijk eten aan de groene oevers van de Oude Maas.

Soms lijkt Vlaanderen zo uitgestrekt, bijvoorbeeld wanneer je vanuit Vlaams-Brabant naar Dilsen-Stokkem rijdt. Daar, op een idyllische plek aan de kronkelende Oude Maas en op een boogscheut van de Maasplassen, bevindt zich een oude kapelaanswoning. Het uit 1736 daterende gebouw, in statige Maaslandse stijl met in roomkleur en grijs geschilderde façade, werd door een Nederlandse schoenmagnaat aangekocht, met smaak en respect voor het verleden gerestaureerd en ingericht tot intiem hotel-restaurant.

Chef-kok en uitbater is de Nederlander Alex Clevers. Hij stamt uit een horecageslacht, kreeg een opleiding in diverse toprestaurants uit de Benelux en exploiteerde vier jaar lang op de markt van Maaseik met succes het restaurant Vivendum. Begin dit jaar verhuisden potten en pannen, samen met vriendin Annemie, naar de oude kapelanij. Het niveau van de keuken werd aangepast aan de nieuwe omgeving. De verhuis van Vivendum valt blijkbaar in de smaak, want de nieuwe zaak wist bij kieskeurige lekkerbekken op korte tijd een goede reputatie te verwerven.

Wij kwamen op een van de laatste warme, zonnige dagen van september en genoten nog kort op het mooie terras van de nazomerzon. Bij het aperitief kwamen verzorgde verrassingshapjes, zoals pakje filodeeg met snoekbaars in truffelcrème, pata-negraham en sint-jakobsschelpdier in truffelschuim. Eten deden wij binnen. Op het gelijkvloers van het oude huis wachtten warm landelijke en hedendaags chique vertrekken met typisch Maaslandse, trogvormige gewelven. Annemie ontving en bediende zoals het een Limburgse betaamt: onderhoudend en zachtmoedig.

Vivendum heeft een beknopte spijskaart en een op de Nederlandse smaak afgestemde wijnkaart. Wij kozen open staande wijnen en waren in ons element met eerst een glas Collio Chardonnay, Branko 2001, als gedistingeerde en gebalanceerde witte wijn (6,50 euro per glas of 38 euro per fles) en vervolgens een warme, mondvullende rode Bajoz Crianza, Toro Vina 2000 (5,75 euro per glas of 29,25 euro per fles). Eten deden wij ‘à la carte’: het eerste gerecht was een kunstig geëtaleerde bereiding rond superverse langoustines van de grill, gepresenteerd op een, naar onze smaak te zoete compote van tomaat met parfum van kruidnagel, afgedekt met flinterdun krokant deeg en krullen licht gerookte ganzenlever (20,50 euro). Zout en peper moesten wij vragen, want die staan in Vivendum niet op tafel. Hoofdgerecht was rosé gebraden vlees van reefilet, opgediend met gepocheerde vijg, beukzwammen, puree van aardappel en lente-ui met een saus van braam- en bosbessen (38 euro): een smakelijk gerecht met opnieuw een beetje te veel zoet. Schuim met mascarponecrème en een frisse sorbet van rood fruit vormden de afsluiter (11 euro).

Alex Clevers bereidt met kennis van zaken en toewijding eersteklas producten en wij ervoeren de bereidingen als verfijnd, evenwichtig en smakelijk.

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content