Vitaminekuur

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

2014 was een tegenvallend jaar voor de aandeelhouders van DSM. Dit jaar maakt het Nederlandse concern mogelijk al een comeback.

DSM is de afkorting van Dutch Steel Mines. Het bedrijf begon in 1902 met steenkoolproductie in Nederlands Limburg. Nadat in 1973 de laatste mijn was dichtgegaan, ontwikkelde DSM zich via investeringen, desinvesteringen en overnames van een basischemiebedrijf tot een vooraanstaande groep in voedingsingrediënten, gezondheidsproducten en hoogwaardige materialen. Uit een strategische update van november blijkt dat het Nederlandse concern zijn activiteiten in voeding en gezondheid wil uitbouwen. Zijn activiteiten in onder meer polymeren wil het afbouwen.

Met de cluster Nutrition is DSM wereldmarktleider in bio-ingrediënten, producten die zijn gebaseerd op fermentatieprocessen zoals gistextracten en voedingsenzymen. DSM legt zich ook toe op ingrediënten voor dierenvoeding en verzorgingsproducten. Zo is het wereldwijd de grootste producent van vitaminen. De cluster Pharma is gespecialiseerd in generische antibacteriële producten. Bovendien bevatten heel wat geneesmiddelen ingrediënten van DSM.

De cluster Performance Materials maakt hoogwaardige kunststoffen. Zo is DSM de producent van Dyneema, dat algemeen wordt beschouwd als de sterkste vezel ter wereld. Er zijn heel wat toepassingen voor: van visserijnetten tot kogelwerende kleding. Daarnaast is DSM een wereldwijde leverancier van hoogwaardige harsen die worden verwerkt in verf, coatings en composietmaterialen. Tot slot is er de kleinere cluster Polymer Intermediates, die onder meer Caprolactam en Acrylonitril maakt, de grondstoffen voor synthetische fibers en kunststoffen. Vooral in dat segment wil de groep haar activiteiten afbouwen. Zo heeft ze onlangs Euroresins verkocht.

Tussen die activiteiten is er een behoorlijk verschil in ebitda-marges (bedrijfskasstroom). In voeding liggen die marges net boven 20 procent, in hoogwaardige materialen is dat 12 à 13 procent. De strategische oriëntering mikt dus op hogere marges en op minder cyclische activiteiten. Uiteraard moet dat de koers van het aandeel ten goede komen.

2014 was een minder jaar voor DSM door rendabiliteitsproblemen van de vitamineproducten. De prijs van vitamine E daalde fors, wat tot stevige margedruk heeft geleid. Daardoor bedroeg de ebitda-marge van DSM Nutrition na negen maanden 20,2 procent, tegenover nog 22,3 procent in dezelfde periode in 2013. Maar als we op de cluster Nutrition alleen de gemiddelde waardering van sectorgenoten als Novozymes toepassen (14,5 keer de verhouding tussen de ondernemingswaarde en de ebitda), dan krijgen beleggers de andere activiteiten er zowat gratis bij.

De tegenwind in de vitaminenbranche zorgt voor een oplopende korting in waardering tegenover sectorgenoten. Op basis van een voorzichtige faire waarde van 58 euro voor 2015 is het aandeel koopwaardig.

DANNY REWEGHS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content