Visbedrijf Pieters krijgt nieuwe naam

Pieters Groep is niet meer. Ruim drie jaar na de overname door het Noorse Fjord Seafood wordt de bedrijfsstructuur helemaal hertekend. “We versterken zowel de operationele als de verkoopactiviteiten voor de Europese markt vanuit de Pieters-afdeling in Brugge,” heet het.

F rank Tierenteyn, de topman van PietersGroep (260 miljoen euro omzet in 2002), blijft nog tot februari 2004 in Brugge actief bij Pieters, de Belgische marktleider in visverwerking en -distributie. “Om een vlotte overgang naar de nieuwe groepsstrategie van Fjord Seafood te vergemakkelijken,” zegt hij. Waarna hij eraan toevoegt dat zijn positie “overbodig is geworden nu we naar één bedrijfsorganisatie gaan die vanuit Oslo zal worden gerund.” Helge Midttun, chief executive officer (CEO) van Fjord Seafood in Noorwegen, nuanceert dat. “Voortaan rapporteren drie afdelingen aan mij, maar het management blijft bij Fjord voor de zalmkweek en de visvangst. Vanuit Brugge zullen de visverwerking en de verkoop in Europa geleid worden.”

Concreet: Pieters Groep, de Europese koepel boven de activiteiten van de Belgische afdeling, die onder de leiding stond van Frank Tierenteyn, verdwijnt omdat zijn taken in Brugge worden opgesplitst. De operationele leiding van de visverwerkingactiviteiten komt in handen van Jo Dekeyzer, en een aparte verkoop- en marketingafdeling voor heel Europa staat onder leiding van Geert Vermeersch.

Bij de overname van Pieters Groep in november 2000 benadrukte de Noorse combinatie Fjord/Domstein dat de nieuwe Europese groep zou functioneren als een krachtenbundeling van drie afzonderlijke en autonome bedrijvengroepen, elk met hun specialisatie: zalmkweek (Fjord), visvangst (Domstein), en verwerking en distributie (Pieters). “In de nieuwe eenheidsstructuur krijgt Brugge niet minder gewicht. We willen alleen geen aparte eilanden meer,” stelt Helge Midttun. De visverwerkende bedrijven uit de Fjord-groep komen onder Jo Dekeyzer; Geert Vermeersch leidt de verkoop en marketing van alle producten uit de groep, ongeacht waar ze gemaakt worden, in Noorwegen, België, Italië of Frankrijk.

“Ondanks de taakverdeling waren er te veel overlappingen van functies in Oslo en in Brugge, vooral nadat Domstein in juli 2002 zijn aandelen verkocht had aan Fjord,” zegt Tierenteyn. “De financiële situatie van de Fjord-groep was toen kritiek, de beurskoers zakte naar een dieptepunt. De interne autonomie bleef nog een tijdje bestaan om elke groep toe te laten zich intern te reorganiseren. Nu volgt de tweede stap: de operationele stroomlijning op groepsniveau, en alle verkoopteams in de verschillende landen worden onder één noemer gebracht.”

Volgens beursanalist Helge Moen van First Securities ASA in Oslo vertaalt die herstructurering zich sinds vorige zomer in een verdrievoudiging van de beurskoers van Fjord Seafood. “Doorslaggevend was de stijgende zalmprijs sinds augustus 2003. De beursgang van Fjord viel in september 2000 ongelukkig samen met een aanhoudende daling van de zalmprijs, terwijl gehoopt werd op een consolidatie na een reeks duurbetaalde acquisities – onder meer van Pieters Groep – om marktaandeel binnen te halen.”

Structureel overaanbod had de zalmprijs in 2002 gehalveerd in vergelijking met de periode van de beursintroductie in 2000. Tierenteyn verwacht dat de zalmprijs zal blijven stijgen tot in augustus 2004, omdat kleinere spelers zijn verdwenen en de groten, onder financiële druk, minder zalm hebben uitgezet. Tierenteyn: “Fjord Seafood zal zich de eerste twee jaar toeleggen op bottom line-groei ( nvdr – winst dus) en vervolgens op meer omzet en verkoop.”

Midttun zegt dat alle bedrijven uit de groep voortaan de Fjord Seafood-benaming krijgen, gekoppeld aan de lokale naam: in België wordt Pieters Visbedrijf dus Fjord Seafood/Pieters. “Zeker is dat de merknaam ‘Pieters’ in België behouden blijft,” klinkt het. Misschien zelfs voor de rest van Europa.

E.B.

“Brugge wordt niet minder belangrijk, integendeel,” zegt CEO Helge Midttun.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content