Vinnige stadsauto

Vanaf volgend jaar mogen alle auto’s die een constructeur verkoopt samen een gemiddelde uitstoot hebben van nog maar 95 gram CO2 per kilometer. Dat besliste Europa een hele poos geleden al. Heel wat merken hebben zitten cijferen wat voor boete dat zal opleveren, want 95 gram is heel weinig. Temeer omdat er in 2025, over amper vijf jaar, nog eens 10 gram van af gaat – maximaal 85 gram C02 dan. Het schept de nijpende noodzaak om eindelijk eens serieus wat elektrische auto’s te verkopen. Niet alleen heeft een elektrische auto een officiële uitstoot van nul gram, hij wordt ook nog eens dubbel verrekend.

Dat verklaart waarom Seat deze Mii electric lanceert. Het kost de Volkswagen-groep, waartoe Seat behoort, toch bijna niets. VW had al de volledig elektrische e-UP. Die werd onlangs vernieuwd en kreeg meer autonomie. Een perfect moment om hem met enige cosmetische ingrepen ook in de showroom te parkeren bij Seat (de Mii electric) en zelfs bij Skoda (de Citigo iv), ook een merk van de grote VW-groep. Drie auto’s met dezelfde genen, dus. Ze hebben alleen een verschillende afwerking en prijs.

De Mii valt nu al te bestellen, bovendien tegen uitstekende voorwaarden. De instapversie kost 21.190 euro, niet goedkoop voor een stadsmus. Bij een bestelling voor het einde van het jaar gaat er een overheidspremie van 4000 euro van af, en Seat geeft in de lanceringsfase wat korting. Maar de auto inschrijven, dat kan pas in 2020, wellicht ergens in februari. Dat is goed gezien van Seat: dan telt hij mee voor de berekening van de gemiddelde uitstoot in 2020.

Onderweg proefden we van een vinnig stadsautootje waarmee je op de autoweg niet harder kan dan 130 per uur. Hoewel we een stevige voet op het gaspedaal zetten, slaagde de elektrische Mii er moeiteloos in zijn beloofde autonomie vast te houden: je mag gerust rekenen op 220 kilometer vooraleer je de batterij moet bijladen. Aan de minzijde noteerden we de geringe kwaliteit van de materialen in het interieur: te veel harde en bekrasbare plastic die er ook nog eens voor zorgt dat het er allemaal wat goedkoop uitziet.

Seat Mii Electric

Motor

Elektromotor, 83 pk, 212 Nm

Prestaties

Topsnelheid: 130 km/u

0-100 km/u in 12,3 seconden

Autonomie: 250 km

Instapprijs

21.290 euro

+

Vinnig in stadsverkeer

Kwaliteit interieur

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content