Vincent Juvyns: ‘China blijft interessant’

Het debacle met de Chinese vastgoedontwikkelaar Evergrande is een zoveelste evenement dat het beleggersvertrouwen in de Chinese markten een knauw geeft. Vincent Juvyns, de hoofdstrateeg bij JP Morgan Asset Management, relativeert.

1 Wat veroorzaakte de Evergrande-saga?

“De Chinese regelgever en overheid hebben de problemen met Evergrande zelf veroorzaakt. Ze hebben de regels voor vastgoedconsortia om te lenen strenger gemaakt, om vastgoed toegankelijker te maken voor de gezinnen. Het verschil tussen het inkomen en de huur- of vastgoedprijzen is heel groot in China. De overheid wil controle blijven houden over die markt.”

2 Kunnen aandelen- en obligatiebeleggers nog vertrouwen hebben in de Chinese markten?

“Zeker. Er zullen nog gevallen komen zoals Evergrande, maar China laat daar gewoon de markt haar werk doen. Ik snap dat mensen rond zaken zoals intellectuele eigendom en militaire informatie argwanend zijn, maar voor beleggers en economen doet China er alles aan om hun het leven gemakkelijker te maken.”

3 Zijn de Chinese markten nog interessant voor obligatiebeleggers?

“Op de middellange termijn blijven de Chinese overheidsobligaties heel aantrekkelijk, met een rente van zo’n 3 procent. De Europese tegenhangers hebben een nulrente, de Amerikaanse tienjaarsobligaties iets meer dan 1 procent. China is naast de VS de grootste obligatiemarkt ter wereld, maar niet veel beleggers van buiten China hebben er blootstelling aan. Daardoor is er geen correlatie tussen de Chinese en andere obligatiemarkten, en dat maakt het interessant.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content