Viktor Hovland is een fenomeen

VIKTOR HOVLAND De jonge Noor maakt deel uit van een nieuwe generatie met een grote toekomst. © PGA TOUR

De meeste waarnemers zijn het erover eens: ooit wordt hij de nummer één van de wereld. Viktor Hovland is nog maar 23 jaar, maar hij maakt heel snel progressie bij de professionals. Hij staat al in de top vijftien en zet de ene topprestatie na de andere neer. Vorig jaar won hij twee toernooien van de Amerikaanse PGA Tour – de Mayakoba Classic en de Open van Puerto Rico – en dit jaar finishte het nieuwe talent uit Noorwegen al vier keer in de top tien, waaronder een tweede plaats in de Farmers Open in San Diego en het WGC Championship in Bradenton. “Hij is sterk in alle onderdelen van het spel”, zei Tiger Woods een jaar geleden al. “Hij kan nog beter worden in het korte spel, maar hij heeft alles om een topspeler te worden.”

Viktor Hovland ontdekte de golfsport toen hij nog heel jong was in Oslo, waar hij opgroeide. Na zijn eerste bezoek aan een golfterrein was hij er niet meer van weg te slaan. “Zelfs in de winter, als de parcours gesloten waren, stond ik eindeloze uren lang balletjes te slaan in een indoor practice. Het was alsof ik een missie had”, zegt hij nu.

Bij de juniors grossierde de Noor al snel in nationale en internationale overwinningen. Na zijn middelbare studie trok hij met het geld van een beurs naar de Verenigde Staten, waar hij op de campus van Oklahoma State een universitaire studie met golf combineerde. In 2018 was hij 20 jaar toen hij de beste Amerikanen versloeg in de prestigieuze USA Amateur.

Een jaar later stapte hij over naar de profs en maakte meteen indruk met zijn talent, zijn lef en zijn charisma. Hovland loopt er altijd met de glimlach bij en lijkt zich altijd en overal in zijn sas te voelen. Zijn overwinning in Puerto Rico vorig jaar gaf hem toegang tot de PGA Tour. Sindsdien is hij blijven klimmen in de hiërarchie. In Noorwegen is Hovland een echte ster. Golf er nu een van de meest bekeken sporten op televisie.

Samen met de Amerikanen Collin Morikawa en Matthew Wolff symboliseert Hovland de nieuwe generatie voor wie kenners een grote toekomst voorspellen. “Maar ik houd beide voeten op de grond en wil één stap tegelijk blijven zetten”, zegt de jonge Noor.

Dit jaar neemt Hovland voor het eerst deel aan de British Open. Hij ambieert vooral een selectie voor de Ryder Cup in september op het parcours van Whistling Straits.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content