Vijftig jaar Warande

Al sinds de Warande in Turnhout in 1972 de deuren opende, heeft beeldende kunst een prominente plek in de programmering van het cultuurhuis. Een expo blikt terug in de tijd en kijkt vooruit.

De Warande in Turnhout, die dit jaar vijftig wordt, speelde een pioniersrol met zijn kunstprogrammering. De curatoren waren nooit bang om gedurfde keuzes te maken. In 1981 liet de burgemeester het werk van Liliane Vertessen naar de kelder verhuizen, om te voorkomen dat “de jeugd noodgedwongen geconfronteerd zou worden met haar werk”. In dezelfde periode stelde Guillaume Bijl er een van zijn eerste installaties voor. Hij bouwde de tentoonstellingsruimte om tot een ‘beroepsheroriëntatiecentrum’, inclusief een directielokaal, een secretariaat, een testlokaal, een ‘gang voor wachtenden’ en een ‘dactylo-proeflokaal’.

In de expo Oude wijn/Nieuwe zakken blikt curator Glenn Geerinck terug op die periode. Hij nodigde 25 kunstenaars uit die de voorbije halve eeuw belangrijke tentoonstellingen hebben gemaakt voor het cultuurhuis. Zij mochten ieder op hun beurt één kunstenaar voor de toekomst uitkiezen. Enkele kunstenaars van die nieuwe generatie steken voor de gelegenheid een tandje bij. Zo leggen Nel Aerts en Gert Verhoeven samen het traject tussen Aerts’ atelier in Hoboken en de Warande af in hun 100% Exposure Buggy. Ignace Cami werkt samen met de Turnhoutse chocolatier Guy Pas aan een koek op basis van op lokaal geïnspireerde houtsneden.

Oude wijn/Nieuwe zakken, tot 29 januari, de Warande in Turnhout

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content