Vijfsterrennachten in een managersvilla

Je eigen huis omturnen tot een logies & ontbijt? Voor Siemens-manager Wim Vanacker en zijn echtgenote was het een jarenlange droom. En een droom die werkelijkheid werd: voor 50 euro per nacht kunt ook u voortaan logeren in hun strak gestileerde en zelf ontworpen designervilla.

Bijna tien jaar hebben ze er aan gewerkt: een luxueus droomhuis in een minimalistische stijl, gedecoreerd met monochrome kleurvlakken en omgord met een uitgestrekte tuin van 3700 vierkante meter. Elk vrij uurtje dat Wim Vanacker – business unit director bij Siemens – en zijn echtgenote Veerle Gevaert – artsenbezoeker voor het farmaceutische bedrijf AHP Pharma – uit hun drukke agenda konden murwen, ging het afgelopen decennium dan ook naar het ontwerpen, optrekken, inrichten en afwerken van hun prachtige woning in Grobbendonk. “En al ons geld,” lacht Vanacker. “Daarom heeft het ook een tijdje geduurd. Voor elke bouwfase hadden we een concreet plan voor ogen, maar om die plannen ook effectief te realiseren, moesten we diep in de geldbeugel tasten. En bovendien wilden we graag alles zelf doen.”

Hard labeur

Gelukkig kan het resultaat van al dat harde labeur – een gezamenlijk ontwerp van het echtpaar Vanacker en architect Jan Aerts – een geslaagde melange worden genoemd van zakelijk minimalisme, huiselijke gezelligheid en ouderwetse intimiteit. Zo valt het ontwerp – een ingenieuze puzzel van verschillende woonmodules – makkelijk op te delen in een leef- en slaapgedeelte, slechts van elkaar gescheiden door een centrale hall die bekroond wordt met een koepelvormige lichtstraat.

Wat de architecturale dilettant meteen zal opvallen, is dat alle compartimenten van het leefgedeelte op elkaar uitkijken en afgesloten worden door glazen en geluiddichte wanden. Zo kun je vanuit de studiekamer, die van op de eerste etage een rustgevend panorama biedt op de Kempense bossen, de gezellige living met laaghangend plafond of de ruime kinderkamer binnenkijken. En dat zonder dat je elkaars privacy schendt. Bovendien worden alle ruimtes – ja, zelfs de meest intieme kamertjes – voorzien van natuurlijk licht, een subtiele toets die een mooi uitgebalanceerd evenwicht vormt met de rigide belijning, de dominante volumes en het sobere kleurenpallet dat vooral uit grijstinten bestaat.

Ook het afzonderlijke logies-en-ontbijtgedeelte, dat door een enkele binnendeur van de gezinsruimte wordt gescheiden, is in dezelfde minimalistische stijl opgetrokken. Klanten vinden er een fraaie, maar eenvoudig ingerichte gastenkamer met een tweepersoonsbed, een wandkast en enkele uitgepuurde designerfauteuils van Vitra. Vlak daarnaast is er een klein privé-terras dat slinks van de rest wordt afgesloten. Ontbijten doet je dan weer in een hypermoderne keuken – geïnspireerd op de gedistingeerde ontwerpen van John Pawson – met, als pièce de résistance, een tegen een mauve muurwand ingewerkt haardvuur.

Toegegeven, het oogt niet zo tijdloos mondain of glamourachtig als het Sanderson Hotel of de exquise interieurs van Andrée Putman. Niettemin stoot de klant er op een aardig optrekje waarin je bovendien al een weekend lang met twee kunt logeren voor amper honderd euro. Wie iets extra wil betalen, mag ook nog eens Vanackers persoonlijke bubbelbad induiken, zich verkneukelen aan een assortiment massage- en gezondheidsoliën, het barbecuestel in de tuin openklappen en zich onder de zonnebank vlijen. Kortom: aan service geen gebrek.

Peperdure wijk

Niettemin klinkt het project veel mensen allicht een tikkeltje bizar in de oren. Weinigen voelen zich geroepen om een gedeelte van hun privé-woning open te stellen voor het brede publiek. Ook het runnen van een logies & ontbijt in een peperdure wijk in Grobbendonk, waar de riante miljoenenwoningen elkaar verdringen, kan bezwaarlijk alledaags worden genoemd.

“Klopt,” knikt Vanacker. “Maar de meeste reacties zijn erg positief. Het is ons dan ook niet om het geld of de aandacht te doen. Het leek ons gewoon een leuk idee om ook andere mensen eens een weekendje te laten genieten van deze woning waar we toch best een beetje trots op mogen zijn.”

De confrontatie met vreemden in huis lijkt het vijfkoppige gezin Vanacker geenszins af te schrikken. “Ik ben zelf nogal sociaal en openhartig aangelegd,” licht de Siemens-manager zijn weinig conventionele hobby toe. “Op reis koos ik vroeger zelf nagenoeg altijd voor bed & breakfasts. Op die manier leer je pas echt de mensen, hun gewoonten en hun cultuur kennen. Het kan toch geenszins de bedoeling zijn om op reis te gaan en je vervolgens volledig van de buitenwereld af te sluiten.”

Met dit originele, gedurfde en aanzienlijk goedkopere alternatief voor de onpersoonlijke, vaak monotoon ingerichte en sfeerloze businesshotels die de steden omzomen, hoopt het gezin Vanacker vooral de avontuurlijk aangelegde zakenman over de vloer te krijgen. Daarom is de sympathieke Siemens-manager momenteel druk in de weer met het aanschrijven van bedrijven in de regio, het opstellen van promotionele strooibiljetten en het optimaliseren van zijn website.

Speciale managersformule

“Aangezien ik beroepshalve zelf vaak in het buitenland zit, weet ik dat er behoefte is aan een dergelijk initiatief,” zo stelt hij. “In een gewoon hotel valt er ‘s avonds vaak niks te beleven. En dat kan knap vervelend zijn. Hier kunnen zakenlui lekker relaxen na een drukke werkdag in een huiselijke en familiale omgeving. Niet dat we van plan zijn hen elke avond te entertainen, maar een praatje slaan kan je verblijf veel aangenamer en persoonlijker maken.” De speciaal voor deze doelgroep uitgedokterde businessweek-formule – vijf overnachtingen voor 240 euro – lijkt een leuk alternatief voor buitenlandse zakenlui die liever even aan de grootsteedse drukte willen ontsnappen.

Tegelijk mikt Vanacker op koppels die een paar dagen in eigen streek willen ontstressen en op sportieve stellen die diezelfde streek al fietsend of wandelend willen verkennen. In de groene gemeente Grobbendonk, gelegen aan de samenvloeiing van de kleine Nete en de Aa, vind je een brede waaier aan fiets- en wandelroutes. Bovendien herbergt de gemeente ook een diamant- en een heemkundig museum, de rustieke ruïnes van een vijftiende-eeuwse priorij en een handvol bucolisch ogende hoven en kasteeltjes. Lekkerbekken vinden in de omgeving ook een flink aantal gastronomische restaurants, waarmee Vanacker in de nabije toekomst overigens intens wil samenwerken.

“We hebben al contact opgenomen met de toeristische dienst van de provincie Antwerpen,” vertelt Vanacker. “En die vond het een aardig initiatief. Maar of de mensen vlot hun weg hierheen zullen vinden, valt natuurlijk nog af te wachten. Trouwens, het is helemaal niet de bedoeling dat we er al onze vrije tijd in stoppen. We willen niet dat ons gezinsleven er onder lijdt. We hebben beiden immers sowieso al een drukke baan en dus willen we de uurtjes die we samen met onze kinderen kunnen doorbrengen te allen prijze behouden. Onze gasten logeren dan ook in een apart gedeelte van het huis, met een aparte toegang en een aparte sleutel. Wees gerust; ze komen heus niet knusjes bij ons op de sofa televisie kijken.”

Dave Mestdach [{ssquf}]

“Het leek ons een leuk idee om ook andere mensen eens een weekendje te laten genieten van deze woning waar we toch best trots op mogen zijn.”

“We hebben al contact opgenomen met de toeristische dienst van de provincie Antwerpen. En die vond het een aardig initiatief.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content