VIJFSTERRENMAGAZIJN

Magazijnruimte verhuren aan particulieren. Shurgard introduceert in België een Amerikaans concept.

Zeg voortaan niet meer magazijn, maar hotel voor goederen. Dat is de wens van Patrick Metdepenninghen, directeur van de nv Shurgard Storage Centers Europe ( SSC).

Shurgard opende in mei 1995 zijn eerste geïndividualiseerde opslagunit in het Brusselse Vorst. Inmiddels zijn er drie meer, in Molenbeek, Waterloo en Zaventem. De opslagruimte beslaat 5000 tot 6000 m², en wordt verdeeld over 500 tot 600 klanten, die elk zowat 10 m² huren. “Voorlopig verhuren we aan sommige klanten nog grotere oppervlakten. Maar dat is niet de bedoeling, we doen het om de lege ruimte op te vullen. We willen komen tot een oppervlakte per klant van 2 tot 50 m²”.

De klant doet zelf de volledige behandeling van de goederen. Shurgard zorgt alleen voor de ruimte en de beveiliging ervan. Via een elektronische code kan de klant het etmaal rond in zijn magazijn. Elk gebouw is bovendien voorzien van een hoofdgebouw, in de vorm van een vuurtoren. “Als marketingelement is die vuurtoren erg belangrijk. Het is een veilige opslagplaats en herinnert aan een haven.” In de vuurtoren regelen twee werknemers de huurcontracten. Ter plaatse is ook verpakkingsmateriaal van het eigen merk Shurgard te koop. “De winstmarge op het verpakkingsmateriaal is klein. We zien dit eerder als een service naar de klant toe.”.

Twee derden van de Belgische klanten van Shurgard zijn particulieren. De gemiddelde huurtijd bedraagt een half jaar. Het gaat om mensen, betrokken in een echtscheiding, die een tijd naar het buitenland moeten, of die verhuizen. Eén derde van de klanten zijn bedrijven, die gemiddeld een grotere oppervlakte huren. “Het zijn zowel kleine als grote bedrijven. Ook grote distributiecentra als Sarma of postorderbedrijven maken er gebruik van. Maar het gaat steeds om een zeer lokale activiteit. De gebruikers wonen op maximaal een kwartier van de opslagunits. Daarom worden onze lokale managers ook geïntegreerd in de lokale gemeenschap.”

SSC Europe zette zijn eerste stappen in 1993. Na twee jaar marktonderzoek werden de eerste hotels voor goederen gebouwd. Begin 1998 wil Patrick Metdepenninghen twaalf units in België. Vanaf volgend jaar wordt verder uitgebreid in Europa, met Brussel als hoofdkwartier. Tot eind 1999 wordt bijna 2 miljard geïnvesteerd. Want Shurgard Europe is een dochter van een kapitaalkrachtige Amerikaanse moeder. Shurgard heeft 30.000 locaties in de Verenigde Staten en is naar eigen zeggen in de VS de tweede grootste marktspeler. Het haalde in 1995 een omzet van 3,5 miljard frank.

PATRICK METDEPENNINGHEN (SSC EUROPE) Goederenhotels voor de lokale gemeenschap.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content