Vijf aanraders voor het nieuwe jaar

Belgen zijn Bourgondiërs. België heeft een traditie van goede koks en lekkere restaurants. Wilt u in 2011 een verfijnde zakenlunch of gastronomisch genot? Trends vlooide uit welk nieuw talent de moeite loont.

Innesto

De Barrier werd gekocht door cateraar Bart Claes. De feestzalen en hotelkamers bleven bij het oude. Het restaurant verhuisde naar een nieuwe plek, kreeg een nieuwe naam en wordt op zelfstandige basis uitgebaat door Koen Verjans. De zesentwintigjarige kok werd opgeleid in de beste eethuizen (‘t Zilte, Oud Sluis, Librije) en staat te popelen om te tonen wat hij kan. Koen Verjans is een groot vakman: hij maakt gebruik van eigentijdse technieken en speelt met contrasten. Zijn bereidingen zijn harmonieus van opbouw en zijn mooi, licht en verfrissend nieuw!

Innesto: Grote Baan 9, 3530 Houthalen. Tel. 011 52 55 25. Zaterdagmiddag, zondag en maandag gesloten. Lunchmenu 38 euro, vijfgangenmenu 70 euro. www.innesto.be

Tuinkamer

Ken Verschueren is 31 jaar oud. Hij werkte anderhalf jaar bij Michel Coppens in Groot-Bijgaarden, zes jaar als souschef Foliez in Mechelen en vier jaar in Oud Sluis, waarvan drie als souschef. De kok heeft altijd in kennis geïnvesteerd en toont in de Tuinkamer tot wat hij allemaal in staat is. Het restaurant bevindt zich boven de winkel Het Broodhuys. De eetzaal is warm gedecoreerd in luxueuze Normandische stijl. De bereidingen die op de borden komen, zijn gevarieerd, inventief, licht en harmonieus en maken van de Tuinkamer een van de toppers uit de nieuwe lichting veelbelovende jonge koks.

Restaurant De Tuinkamer: Hoogstraat 72, 2580 Beerzel (Putte). Tel. 015 75 59 90. Lunchmenu 38 euro, viergangenmenu 55 euro, vijfgangenmenu 74 euro. Maandag, dinsdag en zaterdagmiddag gesloten. www.detuinkamer-broodhuys.be

Volta

De Gentse horecaondernemer Peter Vyncke en de jonge en getalenteerde kok Olly Ceulenaere sloegen de handen ineen en openden in het vroegere omvormingsstation aan de Nieuwe Wandeling in Gent het restaurant Volta. Olly werkte voorheen in Kasteel Withof en maakt samen met Jason Blanckaert van C-Jean en Kobe Desramaults van In de Wulf deel uit van de vennootschap The Flemish Foodies. Eersteklas producten van eigen bodem krijgen de ereplaats. De ambiance is zonder pretenties.

Volta: Nieuwe Wandeling 2b, 9000 Gent. Tel. 09 324 05 00. Lunch 22 euro, vijfgangendiner 55 euro. Zondag en maandag gesloten.

Boury

Tim Boury kan bogen op een eersteklas opleiding (twee jaar keuken van Comme chez Soi en vierenhalf jaar Oud Sluis, waar hij wegging als souschef). Tim Boury kwam als chef-kok naar Belga Queen Gent om ervaring op te doen als keukenchef. De kok won daar in een door VLAM georganiseerde wedstrijd de titel ‘Beste Viskok 2009’. Sinds vorige maand heeft hij zijn eigen restaurant in Roeselare. Boury is een chic eethuis met elegante eetkamers, feestelijk gedekte tafels en kunst aan de muur. De bereidingen zijn, zoals de inrichting, afgestoft klassiek.

Boury: Diksmuidsesteenweg 53, 8800 Roeselare. Tel. 051 62 64 62. Gesloten op dinsdag en woensdag. Zakenmenu drie gangen 29,50 euro, vijfgangenmenu 52 euro, zesgangenmenu 63 euro. www.restaurantboury.be

O De Vie

De Waalse kok Olivier Massart is de rijzende ster uit Wallonië. Hij leerde koken in Le Jardin des Remparts in Beaune, in de officiersmess van de NAVO in Keulen en was zes maanden chef in de Proosdij in Diest. Olivier Massart nam drie jaar geleden een pizzeria over die hij in twee fases liet verbouwen tot modern eethuis. Er is geen spijskaart. Men heeft de keuze uit een hele reeks menu’s. De bereidingen zijn verrassend, maar staan soms niet helemaal op punt. In ieder geval bruist Olivier van de ideeën!

Restaurant O De Vie: Steenweg naar Tongeren 98, 4451 Juprelle. Tel. 04 246 41 42. Zaterdagmiddag, zondag en maandag gesloten. Lunch 28 euro. Zakenlunch: 38 euro, viergangenmenu 45 euro, vijfgangenmenu 55 euro, tien gangen 115 euro (wijn inbegrepen). www.odevie-restaurant.be

PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content