VIDEOSPELLETJES: GAME OVER VOOR CONSOLES?

De smartphones en de tablets zijn de nieuwe videospelruimte geworden. Voor een zacht prijsje bovendien. Een spelletje downloaden van de App Store of Google Play kost een paar euro’s. Populaire spelletjes als Angry Birds zijn zelfs helemaal gratis. De spelervaring is wel veel meer basic dan op de console. “In 2012 is de verkoop in de gamingsector met meer dan 10 procent gedaald”, zegt Ghyssel (Fnac). “Dat heeft weliswaar te maken met het cyclische effect van consoles die aan het einde van hun levensloop staan, maar niettemin is de terugval aanzienlijk.”

Nintendo weigert categorisch om in de spelletjes op mobiele apparaten een bedreiging te zien. “Wij creëren uiterst goed ontworpen spelletjes die niets te maken hebben met de spelletjes op de smartphone”, luidt het bij de Japanse firma. Toch voldoet de verkoop van consoles niet aan de verwachtingen. Van de Playstation Vita van Sony zijn sinds de lancering eind 2011 wereldwijd 4 miljoen exemplaren verkocht. De CEO van Sony gaf al toe dat de verkoop zich in de “onderste band” van de vooruitzichten van de firma bevindt. De 3DS, de portable van Nintendo, kent wel succes in Japan, maar in de rest van de wereld slabakt de verkoop.

Keren de spelers zich af van de spelconsoles, vooral van de draagbare exemplaren? “De smartphones en vooral de tablets vervangen in bepaalde gevallen de consoles. Dat is een nieuw distributiekanaal voor de videospelletjes”, erkent Olivier Maeterlinck, directeur van BEA Interactive, de vereniging die de ontwikkelaars van spelletjes in België groepeert.

Reactie: “De ontwikkelaars van spelletjes hebben geen keuze. Ze moeten hun aanbod aanpassen aan de nieuwe mobiele platformen”, legt Olivier Maeterlinck uit. “Als ze willen blijven groeien, moeten ze present zijn in de App Store en op Android.” Een spelproducent als EA Sports heeft dat goed begrepen. Het FIFA-voetbalspel, een van de grote blockbusters op planet videogames, is niet alleen beschikbaar voor pc en console, maar ook voor tablet en smartphone, met een minder uitgewerkt, maar goedkoper aanbod (5,20 euro kost FIFA 2012 op Google Play).

Consolefabrikanten als Nintendo staan er slechter voor. Ze willen niet dat de kip met de gouden eieren naar Apple of Google verkast. Ze zijn dan ook van plan hun spelletjes, zoals de reeks rond Mario Bros, intern te blijven ontwikkelen zonder de rechten af te staan aan andere platformen. Nintendo haalt de schouders op en doet alsof het de evolutie op de spelletjesmarkt niet ziet. Dat is een riskante strategie, vooral omdat de gezondheid van de Japanse onderneming niet schitterend is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content