Victor krijgt gelijk

Met de hulp van zijn vader heeft Sergio Garcia serieus aan zijn swing gesleuteld. Met succes, overigens.

Twee jaar heeft hij nodig gehad, maar zijn geduld werpt nu vruchten af. De Spanjaard Sergio Garcia (23 jaar en gecoacht door zijn vader Victor, die teaching pro is) heeft met zijn nieuwe swing eindelijk een toernooi gewonnen. In het Zuid-Afrikaanse Sun City was hij de beste.

Zijn eerste toernooizege sinds vijftien maand haalde hij al binnen in de eerste ronde van de play-off tegen Retief Goosen (nadat ze beiden 14 onder de par hadden gespeeld). Daarmee streek Garcia een van de grootste winstpremies van het seizoen op: 1,2 miljoen dollar. Het geduld van de Spanjaard werd dus rijkelijk beloond.

Sinds zijn debuut bij de profspelers in 1999 werd Garcia beschouwd als een begenadigd speler. Niet in geringe mate wegens zijn zeer snelle swing, die hij vooral met de handen en polsen uitvoert. Garcia heeft balgevoel, speelt ook heel instinctmatig en bulkt van natuurlijk talent. Maar een speler die zijn swing verandert, beweegt zich altijd een beetje op glad ijs.

De meest coaches waren trouwens van mening dat Garcia daar beter geen tijd en energie in stopte. Dat hij niet zozeer de beweging moest veranderen, maar gewoon zijn timing. Alleen liet vader Victor Garcia hem geen keuze en het resultaat mag er zijn: de swing van Sergio is veel vloeiender geworden, niet langer een soort zweepslag maar één lange en gelijkmatige beweging. Hij speelt nu ook regelmatiger en met meer vertrouwen, hij slaat harder en verder.

Toch verwachtten maar weinigen zo’n sterke prestatie van Garcia in Sun City. De laatste dag slaagde hij er op de eerste hole in om vriend en tegenstander sprakeloos te laten: hij voerde het klassement aan en sloeg een shank met een ijzeren 9. De bal vloog in een hoek van 45 graden weg van de normale lijn en landde vijftig meter verderop. De ultieme nachtmerrie van iedere golfspeler, die hem een slag en de leidersplaats kostte. Eventjes leek zich het scenario te herhalen van een week eerder in Japan, toen hij na 54 holes drie slagen voor stond, maar uiteindelijk toch verloor. “Maar daar dacht ik dus niet aan, ik zei bij mezelf dat ik me geen zorgen mocht maken. Omdat alle slagen na die shank sowieso beter zouden zijn.”

In Sun City sloeg Garcia verscheidene drives van 300 meter en bereikte de green van de tiende hole – een par 5 – zelfs met alleen maar een drive en een ijzeren 6. De Spanjaard heeft de boze geesten inderdaad bezworen, zo lijkt het. Hij speelt veel minder agressief dan vroeger, is rustiger en serener geworden. Veel aanwezigen in Sun City zeiden dat ze de Spanjaard nooit zo goed hadden zien spelen.

Een niet onbelangrijk detail: voor iedere slag staat hij niet langer op die maniakale manier zijn grip te controleren. Vorig jaar becijferde een journalist dat hij zijn grip maar liefst 35 keer veranderde voor hij sloeg. Wat hem toen evenwel niet belette om in augustus in Korea te winnen en daarna te schitteren in de Ryder Cup.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content