Verzekerd tegen de Europese ziekte

Pascal Mertens is nog maar net veertig en al directeur-generaal van de Onafhankelijke Ziekenfondsen. Hij moet het ziekenfonds voorbereiden op de europeanisering van de volksgezondheid.

Toen hij in 1994 bij de Landsbond van Onafhankelijke Ziekenfondsen begon als financieel directeur, had Pascal Mertens één bezorgdheid: hij wilde werken voor een bedrijf en niet voor een log overheidsorgaan. Die motivatie kreeg een ideale voedingsbodem. “Wij zijn onafhankelijk van politieke zuilen of drukkingsgroepen,” onderlijnt Mertens. “We zijn voorstander van de vrije keuze van onze klanten en voeren openheid hoog in het vaandel. We publiceren bijvoorbeeld elk jaar een jaarverslag, zoals een klassiek bedrijf.”

Negen jaar later zit hij op het bestuurderszitje. De nieuwe directeur-generaal heeft zijn wortels in Virton en komt uit een gemiddeld gezin met drie kinderen. Hij trok naar de Universitaire Faculteiten Notre Dame de la Paix in Namen voor een master in economische en sociale wetenschappen.

Duidelijk was altijd de sociale oriëntatie van Mertens. “Ik kom uit een kleine gemeente en ben niet het superambitieuze type. Het is fantastisch om te werken in een sector waar geld niet de overheersende factor is.”

Zijn professionele carrière begon nochtans in het bankwezen, bij het lokale agentschap van de Paribas Bank in Namen. Hij was er agentschapsdirecteur tot 1991. In 1992 trok Mertens naar Carmeuse, een grote speler in de kalkindustrie. “Ik wilde toen wel eens voor een groot internationaal bedrijf werken. Het was ook een positieve ervaring, maar ik vertrok al na twee jaar. Ik had toen drie kleine kinderen en dat was een beetje moeilijk, omdat ik veel in het buitenland zat.”

Nu heeft hij meer tijd voor zijn gezin. En toch staat Mertens voor een grote uitdaging met de Onafhankelijke Ziekenfondsen. “Mensen stellen zich vragen waarom ziekenfondsen bestaan, privé-verzekeraars willen graag een stuk van ons speelterrein en er is de groeiende europeanisering. Ik wil dat de Onafhankelijke Ziekenfondsen daarin een voortrekkersrol gaat spelen.”

Maryse Millet (31).

Is: horecacoach van Gent.

Vrije tijd: Afrika.

Pascal Mertens (40).

Wordt: algemeen directeur van de Landsbond van Onafhankelijke Ziekenfondsen.

Vrije tijd: marathon, gezin.

R.B.

In Afrika leerde Millet de waarde van het begrip ‘geduld’ opnieuw kennen. Dat komt in haar functie van pas.”Ik kom uit een kleine gemeente en ben niet het superambitieuze type.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content