Very Important Privéreiziger

Voor de gemiddelde reiziger stopt het avontuur bij het bordje ‘Verboden toegang’, voor de meer vermogende en op luxe gestelde reiziger begint het dan pas. Een blik op de opmars van het privétoerisme.

Van een copieus diner op een stukje van de Chinese Muur waar het massatoerisme geen toegang toe heeft over een privévilla met butler en zwembad in Sjanghai tot een exclusief bezoek aan de Sixtijnse Kapel: grenzen zijn er niet voor reizigers die bereid zijn een zwik geld neer te tellen. Gefortuneerde toeristen willen meer dan de ultieme hotelsuite met een adembenemend panorama. Zoals een reis die tot in de details op maat is samengesteld en enkele exclusieve privétrips bevat, bijvoorbeeld. Ze willen reizen georganiseerd door specialisten die gesloten deuren weten te openen en het onmogelijke kunnen realiseren.

Goed draaiende business

Dat de toenemende interesse voor privétoerisme dé trend is in de sector van het luxetoerisme, hebben heel wat reisagentschappen en luxeconciërgerieën begrepen. Terwijl er in België vooralsnog geen gespecialiseerde agentschappen bestaan, is op maat gesneden privétoerisme in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië al langer een goed draaiende business.

Een van de exponenten van die toerismetak is Exosphere. Onder het motto ‘The world, on your terms’ biedt het zijn leden ervaringen aan die ver buiten het bereik van de gewone sterveling liggen. Grenzen zijn er niet, zegt Sophie Leyton, directeur van Exosphere: “In het verleden zorgden we voor een eigen draagbaar privétoilet op een trein in India, privétoegang tot Stonehenge voor een groep van zes mensen, of een exclusieve vakantie aan de kust van het Italiaanse Amalfi voor een gezin van vijf, dat daarnaartoe werd gebracht met een privéjet. Vaste prijzen hebben we evenmin: sommige klanten geven 10.000 pond per week uit, anderen het vijfvoudige. Er is één voorwaarde: om lid te worden moet je door een ander lid worden voorgedragen of door ons worden gevraagd. Ons publiek bestaat vooral uit CEO’s of kaderleden die een hoogstaande, volledig op hun wensen afgestemde vakantie willen, maar geen tijd hebben om een reis te organiseren.”

Naar een diamantkluis

Uiteraard vindt de veeleisende luxereiziger ook zijn weg op het internet. De website www.area-daily.com bijvoorbeeld heeft een speciale service onder de naam ‘Area Valet’, die bijzondere reiservaringen op het getouw zet naar plaatsen waar gewone mensen niet raken. “Dat kan gaan van het exclusieve bezoek aan een diamantkluis met diamantexpert Michael Greene over een privépololes in de pampa van Argentinië tot een ritje met een formule 1-wagen”, vertelt Jody Raida van Area Daily. “We richten ons vooral op welstellende mensen die geïnteresseerd zijn in architectuur, design, mode en eten en exclusieve ervaringen op memorabele plekken waar ook ter wereld. Maar we zijn geen conciërgeservice. Mensen kunnen ons niet om het even wat vragen. Een trip van drie weken schommelt tussen 10.000 en 60.000 dollar per persoon, maar we hebben ook een luxevilla op een Caraïbisch eiland dat beschikbaar is vanaf 50.000 dollar per week.”

Exclusieve troepenschouw in Xi’an

Ook China maakt kennis met de gestaag uitbreidende toeristische luxesector. Van een etentje op de Chinese muur bij zonsondergang over een privérondleiding in de putten van het Terracottaleger in Xi’an – niet onomstreden, gezien de delicate staat waarin de beelden zich bevinden – tot een blik werpen op de elegant geborstelde Tangdynastymuurschilderingen, die normaal gezien niet toegankelijk zijn voor het publiek, of het betreden van privédelen van de Verboden Stad: het is in het officieel nog steeds communistische land mogelijk dankzij Imperial Tours, gespecialiseerd in op maat gemaakte reizen in China. Ook Luxury Conciërge China, opgericht door de in België geboren Jonathan Hasson en zijn compagnon Spencer Dodington, trakteert zijn cliënteel op uitzonderlijke reiservaringen in China, zoals privérondleidingen, exclusieve tochtjes door Sjanghai, een verblijf in een privévilla met een eigen butler … Het cliënteel van het bedrijf, waarvan de Europese tak zich in België bevindt, bestaat vooral uit hooggeplaatste zakenlui, politieke figuren, A-list beroemdheden en gegoede families.

Logeren bij een modeontwerper

Ook hyperexclusief: op maat gemaakte skivakanties, waarbij je uniek gelegen chalets kan huren, inclusief privéchauffeur, 4×4-wagen, chef-koks, homecinema, zwembad, au pair, eigen gym … Het Britse Descent International, dat de somptueus ingerichte chalets verhuurt, organiseert ook speciale sneeuwuitstapjes, zoals met een hondenslee naar de top van een berg trekken en daar in een authenieke bedoeïenentent op een culinaire maaltijd getrakteerd worden. Niet minder exclusief: safari’s in de winter, op plaatsen waar doorsnee toeristen normaal niet naartoetrekken.

Journeys By Design doet onbekende regio’s aan, zoals het zuidwesten van Tanzania of een verkenningstocht per helikopter door de woestijn van Noord-Kenia. Via het bureau krijg je ook toegang tot een privélodge in het centrale hooggebergte van Kenia, die eigendom is van een bekende modeontwerper.

Overnachten in een palazzo

Een pak dichter bij huis brengen Baron Charles en zijn nicht Fitzory met Bellini Travel het onbereikbare binnen bereik: van een privébezoek aan de Sixtijnse Kapel en het Vaticaan tot een bezoekje buiten de bezoekersuren aan de San Marcokathedraal, met honderd kaarsjes die speciaal voor u worden aangestoken, tot overnachtingen in de prachtigste palazzi. Nog in Italië maakt The Best In Italy gebruik van de connecties van gravin Simonetta Brandolini d’Adda om een reeks exclusieve overnachtingen in Toscane en Umbrië te versieren.

Zin in een trip naar Spanje, Italië, Frankrijk of Marokko? Dan is Cédric Reversade mogelijk uw man. De gewezen flamencodanser zorgt ervoor dat u de matten kan uitrollen in de mooiste villa’s ter plaatse en organiseert een reis op uw maat.

Alleen bij ons is het privétoerisme nog niet echt uit de startblokken geschoten. In ons taalgebied is er maar één reisagentschap dat luxueuze maatreizen organiseert: het Nederlandse Talisman Reizen. Dat bureau is onder meer gespecialiseerd in reizen waarbij een Michelinsterchef privé met een select groepje op vakantie gaat.

Gevaarlijke luxe

Een bezoek brengen aan ontoegankelijke landen en regio’s terwijl het door de overheid in bepaalde gevallen wordt afgeraden: sommige luxeconciërges en exclusieve reisagentschappen zoeken in meer dan één opzicht de grenzen op.

Het Britse Wild Frontiers, opgericht door de schrijver van reisverhalen John Bealby, organiseert trips naar landen die andere bedrijven in de sector om financiële redenen liever links laten liggen, zoals Mongolië of Syrië, of om meer evidente redenen (Afghanistan, Libië, bepaalde delen van Centraal-Azië …). Het agentschap zet zowel gewone als op maat gemaakte reizen op het getouw.

Ook vrij ontoegankelijk zijn Rusland en de voormalige Oostbloklanden, waarin onder meer Exeter International zich specialiseert. Het agentschap kan zorgen voor backstage toegang tot het Mariinsky Theater in Sint-Petersburg, een bezoek aan de niet door het grote publiek betreden vertrekken van het Kremlin of een truffeljacht in Kroatië …

Door Dominique Soenens/Foto’s: Corbis

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content