Het aantal internetabonnees stagneert. De sector hoopt dat de overheid de pc-penetratie verder verhoogt.
De terugloop van het aantal internet- aansluitingen in het tweede kwartaal betekent het einde van een gouden periode voor de dominante spelers Belgacom en Telenet. “Tot nog toe moesten de operatoren het hebben van nieuwe klanten. Nu wordt het behouden van klanten belangrijk. Er zijn veel parallellen met de mobilofonie,” zegt marketingmanager Geneviève Janssen van Tiscali.
Versatel brak in december 2003 de breedbandmarkt open met een betaal-volgens-verbruik-formule zonder abonnement en een afgeslankte formule met abonnement. Sindsdien is zowat iedereen – Telenet, Belgacom, Tiscali, Scarlet… – min of meer gevolgd.
Maar nu blijkt uit cijfers van Ispa, het platform van internetproviders, dat de rek uit de markt is. In het (traditioneel) zwakke tweede kwartaal ging het aantal residentiële internetaansluitingen met 0,2 % achteruit. De groei in residentiële breedbandaansluitingen viel terug tot een ongezien lage 4,5 % (ongeveer 51.000, Ispa had maandag nog geen precies cijfer). Versatel zegt in zijn kwartaalbericht nog 8000 DSL-klanten bijgewonnen te hebben. Dat zou een indrukwekkend marktaandeel van bijna 16 % betekenen, wat bewijst dat vernieuwing loont.
In een recent rapport meent GartnerDataquest echter dat de verwachte verveelvoudiging van internetformules niet tot veel meer inkomsten zal leiden. ADSL zal in West-Europa nu vier jaren van tragere groei kennen en vanaf 2008 krimpen. Voor België voorziet Gartner in 2004 nog een omzetgroei in ADSL-diensten van bijna 26 %, maar volgend jaar nog slechts 9,6 %.
“Onze groei loopt volgens plan,” sust Telenet-woordvoerster Paskal Deboosere. Volgens haar – en Ispa – is het nu aan de overheid om de pc-penetratie te verhogen. Marktonderzoeker Insites Consulting zit ook op die lijn. Twee derde van de gezinnen heeft nu een pc, schrijft In- sites. Tachtig procent daarvan heeft ook internet. De pc vormt de drempel, aldus Steven Van Belleghem van Insites. In politieke kringen is er echter geen onverdeeld enthousiasme voor stimuli die verder gaan dan de huidige PC Privé-regeling.
B.L.