Verrassende prijsdaling aan de kust

De gemiddelde vraagprijs van nieuwbouwappartementen in West-Vlaanderen kreeg een tik van 3,7 procent en bedraagt nu 3275 euro per vierkante meter. Opmerkelijk is dat vooral de vraagprijzen aan de kust een stevige duik maakten: -5,1 procent in zes maanden en -14,9 procent op jaarbasis. De prijsval lijkt in tegenspraak met de rush op vastgoed aan de kust, die volgde na de eerste lockdown. Volgens het studiebureau de Crombrugghe & Partners heeft de grote vraag naar kustvastgoed geleid tot een verschuiving in het aanbod van nieuwe appartementen. De betere (en duurdere) projecten zijn grotendeels uitverkocht. De nieuwe projecten op de markt zijn in het algemeen minder goed gelegen en daarom goedkoper. Ook het feit dat er weinig nieuwe projecten in Knokke-Heist zijn, laat zich voelen in het prijsgemiddelde voor de kust.

Verrassende prijsdaling aan de kust

In Brugge noteerde de Crombrugghe & Partners wel nog een stijging van 3,5 procent. De gemiddelde vraagprijs in de provinciehoofstad bedraagt nu 3500 euro per vierkante meter. Ook in Kortrijk klommen de prijzen 3,5 procent hoger. Daar resulteert die stijging in een gemiddelde vraagprijs van 3175 euro per vierkante meter.

Verrassende prijsdaling aan de kust

In de kijker

Op de site van de voormalige weverij Sitam, op wandelafstand van het centrum van Deerlijk, start de projectontwikkelaar ION dit jaar met de bouw van het project Francar. Er komen 31 appartementen van 55 tot 105 vierkante meter en 17 woningen van 120 tot 160 vierkante meter.

Het ontwerp is van het Roeselaarse bureau bow architecten. De industriële pakhuisstijl sluit aan bij de bebouwing in de buurt en verwijst naar het weversverleden. Een monumentale rode beuk op het terrein was het vertrekpunt voor het masterplan, dat maximaal inzet op het behoud van open ruimte.

De prijzen van de gezinswoningen starten vanaf 239.000 euro. Voor de appartementen is dat 149.000 euro. Omdat Francar een afbraak- en heropbouwproject is, kunnen kopers in aanmerking komen voor het verlaagde btw-tarief van 6 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content