Veroordeling overheid voor uitblijven basisbankdienst

De rechter heeft de Belgische staat veroordeeld omdat er nog altijd geen basisbankdienst voor bedrijven is ingevoerd. Dat schrijft de krant De Tijd. Het Antwerpse bedrijf Azure had eerst een zaak in kort geding aangespannen tegen BNP Paribas Fortis, nadat de bank de verhuurder van kamers aan prostituees in het Schipperskwartier aan de deur had gezet. In dat kort geding kreeg Azure geen gelijk. In de rechtszaak ten gronde tegen de bank en de Belgische staat haalde het bedrijf wel gedeeltelijk zijn slag thuis.

Sinds 1 mei 2021 is er een wet van toepassing die bepaalt dat een onderneming die driemaal geweigerd is door een kredietinstelling recht heeft op een basisbankdienst en die kan afdwingen via een basisbankdienstkamer van de federale overheidsdienst Economie. Alleen is die kamer nog niet opgericht en is er nog een koninklijk besluit nodig om de wet uit te voeren.

In Trends van 24 juni 2021 schreven we over de problemen die goudhandelaars, juweliers en horlogemakers ondervinden om een rekening te houden of te openen bij Belgische banken. Daarin kondigde de goudhandelaar The House aan een kort geding aan te spannen tegen Belfius om soortgelijke redenen als Azure. “Wij zitten nog in de kortgedingfase en wachten het vonnis af”, laat de advocaat van The House, Luc Stolle van Squadrat, weten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content