Vernieuwende ideeën, Amerikaans enthousiasme

Ook Vlaanderen heeft geboren entrepreneurs in de informaticatechnologie. Koen Delvaux, manager van Living Labi-City in Hasselt, is een overtuigend voorbeeld.

Op zijn tiende publiceert hij een spelletje voor de Sinclair ZX Spectrum. Op zijn veertiende schrijft hij een faxmailingprogramma voor een import-exportbedrijf. Aan Groep-T combineert hij studies industrieel ingenieur met een praktijk als zelfstandig programmeur. En in het lab voor private telefooncentrales van Siemens in Herentals is hij snel met wat anders bezig: voice over IP, al in 1996. “Siemens Duitsland kocht die ontwikkelingen,” lacht Koen Delvaux (32), intussen manager van Living Lab i-City in Hasselt, de stadsgrote proeftuin voor mobiele toepassingen, die nu één jaar oud is.

Bij Siemens moest hij twee jaar productmanagement in telewerking uitzitten voor hij als strategic business development manager nieuwe activiteiten mocht opzetten. Een droomjob. Hij is dan 25, de internethype is op zijn top. Metavector Technologies in Turnhout, een spin-off van Siemens rond een bakske voor surfen en bellen via internet, start in april 2000 en sluit eind 2001. Niet getreurd, de toekomst is aan mobiel internet (WAP), waarvoor Delvaux vanuit Siemens een portaal helpt ontwikkelen voor Proximus. Daar horen games bij en zo coacht hij ook Ciel, Mon Mari, een startend bvba’tje dat de Minifizz javagames voor meisjes tekent. Minifizz kent een moeizame start, Siemens haakt af. Tegen dan is Delvaux bezig met Sinfilo, de Hasseltse draadloos-internetoperator, waarvoor Siemens het netwerk levert. Sinfilo boekt in zijn eerste jaar een miljoen euro bedrijfsverlies, maar brandt ook het concept van een draadloos stadsnetwerk in ons collectief geheugen. Eind 2003 vindt het bij Telenet een veilige haven.

Hasselt, geprikkeld door de sluiting van de Philipsfabriek, blijkt de ideale plek om – met eensgezinde steun van zowel VLD, SP als CD&V – een stap verder te gaan. Delvaux stapt in 2004 in i-City om met 4000 gebruikers en 3,6 miljoen euro steun mee een proeftuin voor mobiele toepassingen op te zetten. “Mijn vader werkte als selfmade programmeur voor Digital Equipment, hij komt uit een boerenfamilie uit het Hageland. Politiek ben ik ongebonden,” zegt Delvaux, die gehuwd is en twee dochtertjes heeft. Zijn hoop? Dat het levende labi-City ook internationaal kan worden gecommercialiseerd.

Helen willems (beiersdorf)

IS: salesmanager bij Beiersdorf

VRIJE TIJD: sporten, de zee, reizen, de kinderen

B.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content