Vermijd high yield

De beheerders van het Invesco Euro Corporate Bond Fund verwachten dat het obligatieklimaat minder gunstig wordt in 2013.

Voor wie in 2012 een mooi rendement wilde realiseren, maakte het weinig uit waarin hij belegde. Hoe meer risico hij nam, hoe meer hij werd beloond”, zegt Lewis Aubrey-Johnson, productdirector bij Invesco. “Achter-gestelde bankobligaties, die minder beschermd zijn dan klassieke obligaties, en highyieldobligaties waren vorig jaar de meest winstgevende segmenten voor obligatiebeleggers. Maar bij het Invesco Euro Corporate Bond Fund hebben we de afgelopen twaalf maanden vooral winst genomen. We zijn uit die risicovolle klassen gestapt. De kans is groot dat het rendement in 2013 terugvalt.”

Het fonds heeft vijf Morningstar-sterren en haalde de afgelopen vijf jaar een gemiddelde opbrengst van 9,2 procent. De beheerders van dit fonds hebben dus al bewezen dat ze over marktinzicht beschikken.

Agressievere operaties

Volgens Aubrey-Johnson zijn de Europese highyieldobligaties fundamenteel renteproducten. “Het verschil — de spread — met overheidsobligaties mag geen factor in de beleggingsbeslissing zijn. De rente compenseert niet langer het risico dat met die obligaties gepaard gaat. Op dit moment zijn we slechts voor 2,7 procent belegd in high yield, wat historisch laag is. Bovendien zijn er tekenen dat de kwaliteit van de high-yielduitgaven de afgelopen twaalf maanden aanzienlijk verslechterd is. We zien almaar agressievere operaties, zoals emissies die alleen tot doel hebben aandeelhouders een hoger dividend te geven. De combinatie van de lage rente en de daling van de kwaliteit doet vermoeden dat de kiemen van de volgende baisse in het highyieldsegment aanwezig zijn. Wij hebben daar al op geanticipeerd.”

Liquide activa

Ondanks de sterke koersstijgingen hebben de beheerders het gewicht van de achtergestelde bankobligaties in de portefeuille teruggebracht van 23 tot 17 procent. “De vrees voor systeemrisico’s heeft de verbeterde liquiditeit en de versterking van het eigen vermogen in de banksector in de schaduw gesteld. Maar ondanks de verlaging van hun gewicht in het fonds blijven achtergestelde bankobligaties onze belangrijkste belegging in het highyieldsegment.”

Het percentage beleggingen in zeer liquide activa is gestegen tot boven 23 procent. “Bij een opwaarts gerichte markt hebben we altijd de liquiditeiten in onze portefeuille verhoogd, om te kunnen inspelen op kansen bij een ommekeer. We denken dat er iets staat te gebeuren in 2013 en we zullen profiteren van de kansen die zich dan aandienen.”

Verrassend is dat Invesco Euro Corporate Bond Fund via bankobligaties belegt in landen van de Europese periferie, zoals Italië of Spanje. “Er is veel te veel tijd en energie in de euro geïnvesteerd om de eenheidsmunt te laten vallen”, stelt Lewis Aubrey-Johnson.

De looptijd van de portefeuille wordt zeer beperkt gehouden. Aubrey-Johnson: “Op het huidige renteniveau zou een plotselinge stijging de goede prestaties van de afgelopen twee jaar in enkele weken teniet kunnen doen.”

Frédéric Dineur

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content