VERKOOP TREKT TRAAG AAN

Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

De tijd dat er in De Panne koopjes te doen waren, is voorbij. Het aantal transacties gaat licht vooruit na enkele zwakke jaren.

De verkoop van appartementen herstelt in een traag tempo in De Panne. In de periode 2004-2013 was het aantal verkopen met een vijfde gedaald, blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Economie. In 2014 was er weer een stijging, van 342 in 2013 naar 368. De referentieprijs voor een appartement bleef met 239.500 euro zogoed als stabiel tegenover een jaar eerder. De Panne stond ooit bekend voor de koopjes op de vastgoedmarkt, maar stilaan situeert de gemeente zich in de middenmoot van de Vlaamse kust. Over tien jaar bekeken blijft De Panne evenwel de zwakste stijger aan de kust (+39 %). “Er is een overaanbod”, getuigt Stefaan Berquin van makelaar Agence Leroi. “Met scherpe prijsdalingen tot gevolg. 2015 lijkt ietsje beter te worden. We komen van ver, maar er wordt weer gekocht.”

Typisch voor De Panne is het diverse koperspubliek, weet Steve Degrieck van vastgoedmakelaar en -ontwikkelaar Groep Caenen, die vooral aan de westkust actief is. “Walen, Luxemburgers, Duitsers, Nederlanders en Vlamingen zoeken er hun pand. Zeer typisch zijn de mensen uit de middenklasse van de Westhoek, die wat dichter bij huis, maar toch aan de kust willen investeren in een pand, omdat dat meer opbrengt dan het spaarboekje.”

Optimistisch

Voor De Panne berekende het studiebureau de Crombrugghe & Partners de richtprijs voor een nieuwbouwappartement van 80 vierkante meter op 250.000 euro. De vierkantemeterprijs ging er tegenover 2014 lichtjes op achteruit naar 3125 euro (-0,8 %). “We zien vandaag de prijzen van acht jaar geleden”, stelt Berquin. “240.000 euro voor een appartement met twee slaapkamers is eigenlijk al veel, tenzij je natuurlijk praat over een appartement op de zeedijk. Daar betaal je vlot 4000 of 3000 euro per vierkante meter voor bestaande appartementen met nog wat werk aan.”

“Voor het eerst in vijf jaar ben ik weer optimistisch over De Panne”, zegt Degrieck. Groep Caenen was tot voor enkele jaren sterk in grotere projecten. Vandaag ontwikkelt het bijvoorbeeld nog het project De Ferme, dertig appartementen aan de winkelrijke Zeelaan. De prijzen liggen er tussen 2500 en 3000 euro per vierkante meter. “De prijs is wat lager en het verkooptempo wat trager dan vroeger”, getuigt Degrieck. “Voor een promotor zit de winst in de laatste appartementen die hij verkoopt. Voor sommigen is de verleiding dan groot om aan het einde van de verkoopcyclus kortingen te geven om zo eigen middelen te hebben voor nieuwe projecten. Dat kan een negatief effect hebben op andere, wat duurdere projecten bij de concurrenten.”

Groep Caenen trekt stilaan weg uit grotere projecten. Het bouwt nu ‘blokjes’ van zes en twaalf appartementen aan de wat minder prominente Tramlaan, iets verder van het strand. “Voor prijzen tot 170.000 euro gaan ze als zoete broodjes de deur uit, ook bij beleggers”, zegt Degrieck. “Ze renderen onmiddellijk omdat ze verkocht worden voor de bouw voltooid is. De appartementen worden vlot verhuurd.”

HANS BROCKMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content