Vergiste Janet Yellen zich van rol?

“Het zou kunnen dat de rente ietwat moet stijgen om te vermijden dat de economie oververhit raakt”, liet Janet Yellen (op de foto), de Amerikaanse minister van Financiën, zich begin vorige week ontvallen. Dat veroorzaakte veel commotie, waarna ze terugkrabbelde. “Een renteverhoging is niet iets wat ik voorspel of aanbeveel. Als er iemand is die de onafhankelijkheid van de Federal Reserve waardeert, dan ben ik het wel.” Yellen was in een vorig leven voorzitter van de Fed.

1 Waarom was er zoveel te doen over die uitspraak?

FRANK VRANKEN (Hoofdstrateeg Puilaetco). “Yellen wilde de centrale bank zeker niet beïnvloeden, maar ze gelooft duidelijk dat de biljoenen dollars steun die president Joe Biden wil geven de economie op de rand van de oververhitting kunnen brengen. JPMorgan-CEO Jamie Dimon alludeerde een dag na Yellen op ongeveer hetzelfde, toen hij zei dat de Fed eindelijk zou krijgen wat ze wilde: inflatie.”

2 De Amerikaanse langetermijnrente zit al langer in de lift. Leeft die inflatievrees?

VRANKEN. “Beleggers zitten al langer met inflatie in hun achterhoofd. Kijk naar de obligatiemarkten: die verrekenen een inflatie van 2,86 procent op een jaar, 2,67 procent op vijf jaar en 2,43 procent op tien jaar. Dat is ruim hoger dan de doelstelling van 2 procent inflatie van de Fed.”

3 Is dat een probleem?

VRANKEN. “De Fed heeft al laten verstaan dat de inflatie tijdelijk boven 2 procent mag, zonder dat de centrale bankiers de rente agressief zullen optrekken. De vraag is hoelang de Fed dat zal toestaan, want de obligatiemarkten lijken ervan uit te gaan dat we structureel een inflatie van meer dan 2 procent krijgen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content