Vergeet kosten voor kinderoppas niet

© Getty Images/Rubberball

“Ik verwacht dat ouders van 13- en 14-jarigen de kosten voor kinderopvang zullen vergeten”, waarschuwt Pieter Debbaut, de hoofdredacteur van de Belastinggids. Het maximumbedrag per opvangdag en per kind werd voor het inkomstenjaar 2020 opgetrokken van 11,2 naar 13 euro en de leeftijdsgrens van 12 naar 14 jaar. “Die wijzigingen zijn pas met de programmawet op 20 december gestemd. Heel wat organisatoren van jeugdkampen of kinderopvang hebben in 2020 geen fiscaal attest gegeven voor kinderen van 12 jaar of ouder.”

Voor kinderen die vorig jaar 14 jaar werden, kunnen kosten gemaakt tot aan de verjaardag in de aangifte van 2021 invullen. “Het maakt niet uit wie de kosten heeft gemaakt. Als de grootouders een kamp betalen als cadeau, mogen de ouders de kostprijs aangeven.”

Debbaut zegt nog dat federaal minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) wil dat de attesten voor kinderopvang vanaf het inkomstenjaar 2021 (aanslagjaar 2022) automatisch in Tax-on-web zitten. “De erkende initiatieven voor kinderopvang en jeugdbewegingen moeten vanaf dit jaar een standaardformulier gebruiken, dat ze elektronisch aanleveren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content