Verbinding verbroken? Haal GetRight

GetRight spaart uw zenuwen als u grote bestanden afhaalt over een kwetsbare modemverbinding. U moet het programma zelf wel eerst zien te downloaden, natuurlijk. Als toemaatje: Acrobat, de PDF-bestandlezer.

Onlangs geprobeerd om Netscape Communicator of Internet Explorer van het Net te halen? De eerste meet nu een kleine 20 miljoen bytes, de tweede wel 50 miljoen. En het zou niet de eerste maal zijn dat u halverwege de download-operatie het contact met Internet verliest.

GETRIGHT.

Gelukkig is er GetRight Download Recovery van Headlight Software, een sharewareprogramma dat u gedurende dertig dagen kunt testen en waarvoor u daarna nog geen 600 frank moet betalen om een geregistreerde versie te bekomen.

De primaire taak van GetRight is ervoor te zorgen dat u bij een eventueel verbroken verbinding niet steeds van voor af aan moet beginnen. Stel, u heeft 95% van 18 Mb binnengehaald en plots valt de telefoonverbinding weg. Onder normale omstandigheden moet u de volgende keer dat u inbelt, weer helemaal van nul beginnen. GetRight “herinnert” zich echter waar u gebleven was en haalt de volgende maal de resterende 5% op. Zelfs als u beslist dit pas de volgende dag te doen, zal GetRight daar geen problemen mee hebben.

Naast deze controlefunctie, laat het programma u ook toe om uw downloads te automatiseren. Zo kunt u instellen dat het programma volledig automatisch een reeks aangegeven bestanden ophaalt zodra u bijvoorbeeld 5 verschillende downloads heeft ingegeven. Maar u kunt ook vragen dat het programma pas om twee uur ‘s nachts inbelt, alles binnenhaalt en vervolgens de verbinding met Internet weer verbreekt.

Een bijkomend voordeel is dat GetRight zowel overweg kan met HTTP- als FTP-adressen. Dat betekent dat u zowel bestanden kunt downloaden vanaf het World Wide Web als vanaf servers die speciaal in het leven zijn geroepen om sneller en makkelijker bestanden door te sluizen: de zogenaamde FTP-servers (FTP staat voor File Transfer Protocol).

ACROBAT.

Wanneer u op zoek bent naar informatie op Internet, komt u heel vaak het PDF-bestand tegen. PDF staat voor Portable Document Format en werd door Adobe, maker van grafische software, gecreëerd om documenten leesbaar te houden over alle platformen heen. Het commercieel model is bekend: een betalend Adobe Acrobat-programma, waarmee het document wordt gemaakt, en een gratis cliënt waarmee het document kan worden bekeken. Acrobat Reader van Adobe bestaat dan ook in acht talen – waaronder het Nederlands – en telt dertien verschillende versies, van Windows over Mac, Linux en Solaris tot OS2/Warp. Dit laat toe om op een redelijk goedkope en eenvoudige wijze toch een document ter beschikking te stellen van verschillende besturingssystemen. Al deze mensen krijgen uw documenten op identiek dezelfde wijze te zien, ongeacht scherminstellingen of het besturingssysteem dat op de betrokken machine staat. Enige voorwaarde: zij dienen ook gebruik te maken van Adobe Acrobat Reader, die nu al toe is aan versie 3.1 (volledig getest) of versie 4.0 (beta).

Adobe Acrobat, het programma waarvan de Acrobat Reader de aanvulling is, converteert elektronische documenten uit bijvoorbeeld Word of PageMaker in PDF-bestanden. Ook kan u gedrukte pagina’s rechtstreeks in een PDF-bestand inscannen, waarbij in beide gevallen zowel de weergave als de lay-out van het oorspronkelijke document behouden blijft. Het PDF-formaat gebruikt de pagina-georiënteerde PostScript-taal om zijn teksten en afbeeldingen in beelden om te zetten, maar laat toch toe om kruisverwijzingen aan te brengen, wat we een beetje kunnen vergelijken met de links op een Internet-pagina. Voegen we daar ook nog eens een zoekmogelijkheid aan toe via een index en we beschikken over een toepassing die ons heel wat werk kan besparen, zeker wanneer we dezelfde tekst gelijktijdig voor meerdere besturingssystemen bedoelen.

Voor degenen die geïnteresseerd zijn: sinds deze week kan Adobe Acrobat 4 besteld worden voor 249 dollar (ongeveer 8000 frank) voor de volledige versie of 99 dollar (ongeveer 3500 frank) voor de upgrade.

GetRight Download Recovery: http://www.getright.com

Acrobat Reader http://www.adobe.com/prodindex/acrobat/readstep.html

PDH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content