Verandering in continuïteit

De Europese aandelenfondsen van Oyster Funds nemen een nieuwe start.

De Zwitserse bankgroep SYZ & CO heeft internationale ambitie in vermogensbeheer met haar Luxemburgse sicav Oyster Funds. In september kreeg de groep een tegenslag te verwerken toen Eric Bendahan vertrok. Hij beheerde sinds eind 2005 een van de grootste fondsen van de groep: Oyster European Opportunities. Om hem te vervangen, trok de groep het duo Michael Clements en Claire Manson aan, twee beheerders die tot voor kort aan het hoofd stonden van het Franklin Templeton European Growth Fund. Michael Clements heeft het beheer van Oyster European Opportunities overgenomen, terwijl Claire Manson het beheer van het fonds Oyster European Mid & Small Caps voor haar rekening neemt.

Agnostisch

“Wij delen min of meer de visie van onze voorganger”, zegt Michael Clements. “Het fonds zal altijd beheerd worden op basis van een fundamentele aanpak, waarbij aandelen aan een nauwgezette analyse worden onderworpen alvorens we een positie innemen. Onze focus ligt echter minder op familiebedrijven en opkomende markten en meer op aantrekkelijk gewaardeerde kwaliteitsbedrijven. Wij hebben een zeer lange beleggingshorizon, drie à vijf jaar.” Een rechtstreeks gevolg is dat de rotatie minder groot zal zijn dan in het verleden.

Michael Clements is dus een traditionele fondsbeheerder die vooral zoekt naar goede beleggingsideeën zonder zich te bekommeren om beleggingsstijl. “Ik focus noch op groeiaandelen noch op zeer laag gewaardeerde aandelen, en ik heb geen voorkeur voor cyclische of defensieve aandelen.” In de voorbije twee maanden kreeg het fonds echter klappen als gevolg van zijn blootstelling aan Fugro.

Rusland

Claire Manson onderstreept dat “een bedrijf alleen gekocht mag worden op een moment dat de koers op korte termijn onder druk staat. Wij proberen altijd te beleggen op basis van een worstcasescenario”. Een van haar belangrijkste richtlijnen sinds de overname van het fonds was daarom beleggen in bedrijven die zijn blootgesteld aan de Russische markt, met onder meer een aantal Finse bedrijven (Nokian Renkaat), of vermogensbeheerders gespecialiseerd in bedrijven uit opkomende landen (Ashmore).”Wij hebben geprofiteerd van de kortetermijndruk op deze groepen om posities op te bouwen.”

Oyster European Mid & Small Caps belegt in de Belgische bedrijven bpost en WDP. “Ik waardeer groepen die leider zijn in hun markt en die een eenvoudige en makkelijk begrijpbare activiteit hebben, met een hoge rentabiliteit. Ik let ook zeer goed op hoe bedrijfsleiders zichzelf belonen. Ik verkies een salarisstructuur die afhankelijk is van de evolutie van de cashflow boven een structuur die gebaseerd is op de evolutie van de winst per aandeel. Ik let ook zeer goed op de stabiliteit van de balans, die zeer belangrijk is bij middelgrote kapitalisaties. Dat is een belangrijk concurrentievoordeel voor een bedrijf van deze omvang wanneer de economische context moeilijker wordt.”

Oyster European Opportunities

Isin-code: LU0096450555

FRÉDÉRIC DINEUR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content