Vera Klaus (52): ‘De searchmarkt is aan het herstellen’

Phoenix Executive is een outsourcingbedrijf dat in het verlengde van executivesearchbedrijven werkt . Het brengt in kaart welke topprofielen er in bepaalde sectoren en markten aanwezig zijn. Gemiddeld voert Phoenix Executive op jaarbasis 250 opdrachten uit. “Vorig jaar was dat met 215 iets minder”, zegt managing partner Vera Klaus. Toch kijkt ze op die 365 dagen wel met een positief gevoel terug, want “het gaat om veel grotere opdrachten dan vroeger”.

Wat bedoelt u met grotere opdrachten?

VERA KLAUS. “We werken niet alleen voor searchers of headhunters, maar ook voor bedrijven die ons vragen de arbeidsmarkt in een land of een sector in kaart te brengen. En daar hoort ook de zoektocht naar het juiste profiel bij. Daar waar we vroeger gewoon één opdracht kregen, hebben bedrijven nu vragen over mensen die in aanmerking voor vijf, acht of zelfs tien verschillende profielen. Dat is goed voor de cashflowpositie van ons bedrijf. Anders moesten we het hebben van een reeks kleinere opdrachten.”

Uw businessmodel is bijzonder: u werkt in het verlengde van de executivesearchbedrijven. Wat houdt dat precies in?

KLAUS. “Wij gaan niet direct mensen aanwerven, maar in groeimarkten willen we in opdracht van headhunters een soort van mapping maken van het beschikbare arbeidsaanbod. En we werken meer en meer rechtstreeks voor bedrijven. Zo fungeert Phoenix Executive voor een bepaalde periode als researchpartner voor de humanresourcesafdeling een bedrijf. Het gaat om verschillende sectoren, zoals die van de consumptiegoederen, de logistieke of farmaceutische sector. Voor farmabedrijven brengen we in kaart op welke onderzoekers ze een beroep kunnen doen. Ook de verkoopafdeling van zo’n bedrijven hebben soms snel mensen nodig.”

In welke mate hebt u iets gevoeld van de economische onzekerheid? Zijn bedrijven niet terughoudender om mensen aan te werven?

KLAUS. “Het voorbije jaar was niet echt stabiel te noemen. Het is pas in de zomer dat we de searchmarkt structureel zagen aantrekken. Daarvoor ging het met ups en downs. De positieve evolutie van het einde van vorig jaar heeft het eerste kwartaal van 2014 duidelijk doorgezet. Ik zie toch een algemene trend dat de markt herstelt.”

Hr-specialisten zeggen dat topprofielen in economisch onzekere tijden minder snel geneigd zijn een nieuwe uitdaging aan te gaan. Klopt dat?

KLAUS. “Er is inderdaad een zekere twijfel bij kandidaten om te veranderen van bedrijf, maar aan de andere kant is de arbeidsmarkt nog altijd zeer dynamisch. En bedrijven weten ook dat ze bepaalde profielen moeten blijven aanwerven. Op een ogenblik dat de rekruteringsmarkt nog niet op volle toeren draait, kan het interessant zijn commerciële profielen aan te trekken. Daar is altijd nood aan en het is beter om zo’n talent binnen te halen op een ogenblik dat concurrenten hun wervingsbeleid op een laag pitje hebben gezet.”

Hoe ziet u de toekomst van de searchmarkt en die van ondersteunende bedrijven als het uwe?

KLAUS. “Ik ben zeer optimistisch. Er zijn zelfs signalen dat we stilaan teruggaan naar de periode van voor de financiële crisis van 2008. Het herstel op de searchmarkt zal doorzetten.”

A.M.

“Ook in economisch onzekere tijden is de arbeidsmarkt zeer dynamisch”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content