VELUSTA Beschermende fietskledij

De koersbroeken en -shirts van het Antwerpse Velusta beschermen fietsers tegen diepe schaafwonden bij een val. Het idee vloeide voort uit een schoolproject.

Wat houdt de bescherming in? “Meerdere lagen vangen zowel de impact van de val als de wrijvingswarmte op ter hoogte van de heupen, de armen en de schouders”, legt medeoprichter Luka Separovic uit. “Zulke innovatieve kleding is uniek. We verkopen ze op onze eigen webshop en in een aantal fysieke fiets- en sportwinkels. Onze klanten zijn amateurwielrenners.”

Hoe is het idee ontstaan? “Het idee ontstond tijdens een small-businessproject van de opleiding toegepaste ingenieurswetenschappen aan de Universiteit Antwerpen. Medestudent Jarrid Janssens, die een competitiefietser is, liep geregeld diepe schaafwonden op bij valpartijen. Samen gingen we op zoek naar frictieresistent textiel. Daaruit is in januari 2021 de oprichting van Velusta voortgevloeid.”

Krijgt u externe steun? “Onze opstart werd gefinancierd met een Kickstarter-crowdfundingcampagne, waarmee we in zes weken 12.333 euro ophaalden. We investeerden hetzelfde bedrag aan eigen kapitaal en verkregen een kaskrediet bij de bank. We volgden ook ondernemerstrajecten via onder meer de Voka-Kamer van Koophandel. Via gewonnen pitchwedstrijden voor jonge ondernemers konden we rekenen op consultancy van onder meer Deloitte.”

Hoe creëert u naambekendheid? “Ter gelegenheid van het wereldkampioenschap wielrennen van vorig jaar hebben we bijvoorbeeld voor gaststad Knokke-Heist een op maat gemaakte outfit en gepersonaliseerde accessoires ontworpen. Voor de atleten van het Belgische Special Olympics-team zullen we voor de Wereldspelen in Berlijn in 2023 tricolore kledij maken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content