VEILIGER IN GROEP

De Mechelse groothandelaar in veiligheidsproducten Mattan smelt samen met Intersafe-Belgium. Doel: marktleider worden in België.

Twee jaar geleden kocht Vandeputte, de Belgische marktleider in veiligheidsproducten, de Nederlandse nummer twee, Van Bavel. Concurrent en de Nederlandse nummer twee, Groeneveld-Dordrecht, was daar niet zo gelukkig mee. Begin dit jaar kwam het bedrijf met een tegenzet: het nam samen met het Duitse Uvex de Mechelse concurrent Mattan over.

Stichter Guido Mattan, inmiddels 56, keek – wegens te verwachten opvolgingsproblemen – al een tijdje uit naar een geschikte overnemer voor zijn groothandel. “Van de Nederlanders kreeg ik de garantie dat we met hetzelfde personeel kunnen voortwerken,” zegt hij. “Dat gaf de doorslag om met hen in zee te stappen. Het management blijft Belgisch. Bovendien leidt de overname tot een puike schaalvergroting. Voortaan kunnen we naar grotere bedrijven stappen. Die willen liefst één centrale leverancier. Zij eisen niet alleen kwaliteit, maar ook een totale service.”

Het gros van de klanten van Mattan bevond zich tot voor de overname in het middensegment, de ontwikkelde kmo’s. Tot de grotere klanten behoren vandaag Union Minière, Fina, Opel, Dredging International en Pauwels. Mattan levert steeds rechtstreeks aan de industrie. Het gamma bevat alles wat met veiligheid te maken heeft. Van (hand)schoenen, over stofbrillen, tot maskers. De showroom toont zowel brandweeruitrusting als overlevingskleding voor op zee. Eén van de specialiteiten van Mattan is lasmateriaal: zowel lastoestellen als -kleding en uitrusting voor de beveiliging. De achttien werknemers waren in 1997 goed voor een omzet van 200 miljoen frank.

Mattan wordt door de overname een 100%-filiaal van de nv Intersafe-Belgium. Deze joint venture van het Nederlandse Groeneveld en het Duitse Uvex, in een 60-40-verhouding, is al een kwarteeuw in België actief, in hetzelfde segment als Mattan. Door de overname heeft de groep voortaan 10 tot 15% van de Belgische markt in handen. Vandeputte heerst met 40%.

Intersafe blijft voorlopig in Kontich. Mattan in Muizen bij Mechelen. Volgend jaar krijgen beide bedrijven één naam. Welke is nog niet zeker. “Wél zeker is dat we marktleider willen worden,” belooft Jan van den Heuvel, directeur van Groeneveld-Dordrecht bv. “Dat is onze bedrijfsfilosofie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content