Veel werk voor kleine verbeteringen

iTunes is een referentie in muziek geworden, zowel voor Mac- als pc-gebruikers. Onlangs werd de nieuwe versie 9 gelanceerd. Moet u die in huis halen?

iTunes (www.apple.com/benl/itunes/) is uitgegroeid tot een van de meest populaire programma’s voor het downloaden, beheren en afspelen van digitale muziekcollecties. De belangrijkste veranderingen dateerden van een jaar geleden. In iTunes 8 werd de rasterweergave geïntroduceerd, waarmee u aan de hand van albumillustraties door uw digitale verzameling kunt bladeren. Nog spectaculairder is de toen gelanceerde Genius-functie: die gaat voor u op zoek naar nummers die passen bij uw eigen muziekselectie. Als u een song in uw biblio-theek of afspeellijst selecteert en rechts onderaan op de Genius-knop klikt, krijgt u een playlist van passende nummers voorgeschoteld. Die komen uit uw eigen muziekcollectie, maar u krijgt ook suggesties uit de iTunes Store te zien. Apple baseert zich daarvoor op de muzikale smaak van andere gebruikers.

Zware upgrade

Intussen zijn we een jaar verder, en is er iTunes 9. Als gebruiker van de vorige versie hebt u wellicht al de vraag gekregen om te upgraden. Maar is dat wel een goed idee? Weet dat zo’n upgrade een volledig nieuwe installatie inhoudt. Er moet dus een installatiebestand van bijna negentig megabyte gedownload worden, en de hele procedure nam bij ons ongeveer tien minuten in beslag. De eerdere iTunes-versie wordt hierbij vakkundig verwijderd, maar gelukkig worden uw muziekcollectie, afspeellijsten en instellingen meegenomen naar versie 9.

Nieuw is Genius Mixes, een uitbreiding van de Genius-functie. Die maakt automatisch twaalf mixen aan in verschillende genres, geput uit uw eigen muziekcollectie. Om deze functie te activeren, moet u wel eerst in het Store-menu bovenaan de optie ‘Genius bijwerken’ selecteren. Met de introductie van iTunes LP wil Apple het ‘elpeegevoel’ opnieuw in het leven roepen. Bepaalde albums in de iTunes Store zijn nu voorzien van extra’s, zoals livevideo’s, songteksten, artwork, interviews en foto’s. De iTunes Store zelf is overigens ook vernieuwd met een lay-out die het navigeren makkelijker moet maken. Handig is alvast dat u op elke pagina meteen muziek kunt ‘previewen’, zonder hiervoor naar een nieuwe pagina te worden omgeleid.

Twijfelgeval

Maar oordeel zelf: zijn deze nieuwe functies de omslachtige upgrade waard? Wij vinden van niet. Waarom zou u dan toch de nieuwe versie in huis halen? Bijvoorbeeld als u een iPhone- of iPod Touch-gebruiker bent: u kunt uw ‘apps’ nu rechtstreeks organiseren in iTunes 9 zelf. Voor deze verbeterde synchronisatiemogelijkheden moet u wel het nieuwe besturingssysteem 3.1 op uw toestelletje installeren. En als u een netwerkje geïnstalleerd heeft, dan kunt u nu via ‘Home sharing’ (in de Nederlandstalige interface: ‘Thuisdeling’) muziek van andere computers beluisteren en kopiëren. Hierbij kunt u zelfs de bibliotheken op de verschillende aangesloten pc’s vergelijken en laten weergeven welke songs bij u ontbreken. Misschien toch wel de moeite waard?

Door Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content