VASTGOEDMARKT. Kort en bondig

Berichten uit de Brusselse vastgoedwereld in telexvorm.

BRUISEND BRUSSEL.

De Europese topmanagers houden van Brussel. Dat besluit trekken we uit de jaarlijkse opiniepeiling van makelaar Healey & Baker bij de direkteurs van 500 Europese ondernemingen. Op de ranglijst van de meest gewaardeerde Europese zakencentra neemt Brussel reeds voor de vijfde maal de vierde plaats in. Onze hoofdstad wordt alleen voorafgegaan door Londen, Parijs en Frankfurt.

Brussel scoort hoog op het vlak van een makkelijke toegang tot de markt, goede telekommunikatievoorzieningen, een interessant investeringsklimaat, het aantal vlot gesproken talen door de personeelsleden, en het transport naar en in de stad. Dat laatste kan er ons inziens alleen op wijzen dat het transport naar en in andere Europese steden waarlijk katastrofaal slecht moet verlopen, maar soit.

Minder goed staat Brussel gerangschikt wanneer het gaat om de graad van vervuiling van het leefmilieu en de lucht, en om de personeelskost. Maar als favoriete lokatie voor wie in het buitenland moet werken, komt Brussel toch op de zesde plaats. Terwijl onze hoofdstad ongemeen hoog scoort op de vraag welke stad het politieke hart vormt van Europa. Een titel die Brussel wel een aantal lelijke littekens kost.

BRUSSEL TE HUUR.

Het Observatorium voor Huurprijzen heeft net een brochure klaar over de huurvoorwaarden in Brussel-centrum en de 19 Brusselse gemeenten. Voor een 2-slaapkamerappartement met badkamer, WC en centrale verwarming betaalt de huurder in het Brusselse maandelijks gemiddeld 16.467 frank. Voor een huis met drie kamers gemiddeld 27.000 frank per maand.

Natuurlijk zijn de verschillen tussen de Brusselse gemeenten onderling groot. Net als in elke gemeente naargelang van de ligging. De huurprijzen voor een min of meer vergelijkbare woning in Brussel-stad schommelt tussen 9800 frank (in de Marollen) en 19.200 frank (in de Louiza-buurt). De hoogste huren worden betaald in het zuiden en het zuidoosten van Brussel : tot 32.500 frank voor een doorsnee woning in Sint-Pieters-Woluwe (Joli Bois), tot 31.000 frank in Ukkel (Kriekenput-Fond Roy).

Meer inlichtingen bij het ministerie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Bestuur voor Ruimtelijke Ordening en Huisvesting, Huisvestingsbeurs, Communicatiecentrum Noord, Vooruitgangstraat 80, 1030 Brussel.

VAN RENAULT NAAR MCE.

Management Centre Europe (MCE), een opleidings- en seminariecentrum, de Europese vertegenwoordiging van de American Management Association, verhuisde recent van de Carolystraat naar de Waterleidingstraat. Hier werd onder de koördinatie van Jones Lang Wootton en naar een ontwerp van architektenbureau LHL de voormalige Renault-zetel gerenoveerd. MCE beschikt in het nieuwe onderkomen over een oppervlakte van 13.500 m², waarvan 6700 m² konferentieruimte (verdeeld over een grote zaal van 600 m² die plaats biedt aan 400 personen en verschillende kleinere zalen).

De hele operatie kostte MCE 1 miljard frank : 350 miljoen frank voor de ruwbouw, 80.000.000 voor de inrichting en iets meer dan een half miljard voor de aankoop en de intresten. Tussen het zoeken naar een geschikte vestigingsplaats en de intrek in het Renault-gebouw verliepen slechts 4 jaar. Tussen de aanvang van de werken en de oplevering nauwelijks 2 jaar.

MCE Van Renault-garage naar seminariecentrum.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content