Vastgoed wast witter dan wit

De Russische maffia is gek op Belgisch vastgoed. De sector doet of zijn neus bloedt. Het gerecht weet dat het zo niet langer kan.

Minstens vijftien naamloze vennootschappen, verbonden met de Russische maffia, zijn in het Antwerpse vastgoed actief. Dat verklaarde de Antwerpse procureur Bart Van Lijsebeth in een senaatscommissie. Ze kopen of bouwen gebouwen om criminele activiteiten in uit te oefenen of te organiseren via stromannen, aldus de procureur. “Het parket en de vastgoedsector voeren over deze problematiek geen enkele dialoog. Het is trouwens de vraag of er in die kringen wel bereidheid tot samenwerking is.”

Het beleggen van op criminele wijze verworven activa in onroerend goed is een klassieke witwastechniek. Een belangrijk criterium voor vastgoedmakelaars en notarissen om een vastgoedtransactie als verdacht te melden, is een verkoopprijs die sterk boven of onder de marktwaarde ligt. Belangrijke investeringen in onroerend goed door personen van buitenlandse nationaliteit en zonder banden met België moeten zeker de alarmlichten doen knipperen, aldus de Cel voor Financiële Informatieverwerking. Volgens de witwascel rapporteerden notarissen in de periode juli 2000-juni 2001 amper vijftien witwaszaken. De vastgoedsector zelf zag in één geval een mogelijke witwasoperatie.

Eddy Verweirde van vastgoedgroep Era en voorzitter van de belangenorganisatie CIB-Antwerpen, heeft genoeg van loze beschuldigingen. “Ik zou graag met het Antwerpse parket een gesprek voeren over de afsluiting van een soort protocol,” stelt hij voor. “De Antwerpse diamantsector heeft iets soortgelijks gedaan.” De sector voelt de hete adem van het gerecht in de nek. Enkele maanden geleden liet de CIB op vraag van de Antwerpse recherche voor zijn leden een advocaat aan het woord over de witwaswet.

Verweirde geeft toe dat één witwasmelding niet met de realiteit overeenstemt. Hij heeft weet van Antwerpse vastgoedtransacties in Russische, Georgische, Albanese en Turkse kringen, waarbij het niet ondenkbaar is dat er zwart geld aan te pas kwam. Echter: “Er is toch een verschil tussen in het zwart betalen en witwassen. Ik ben ervan overtuigd dat er weinig grote witwasdossiers zijn.”

S.J.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content