Vast in de lift

Liftenproducent Coopman is dringend op zoek naar nieuwe, technisch geschoolde arbeiders. Maar die zijn onvindbaar in de Kuurnse regio. Vast in de lift?

Begin volgend jaar brengt het Kuurnse bedrijf Liften Coopman een lift op de markt waarbij een machinekamer overbodig wordt. Het principe voor de zogenaamde compact lift bestond al wel, maar Coopman zal het als eerste in België praktisch uitvoeren. Gedelegeerd bestuurder Marc Coopman: “Het aandrijfmechanisme van deze nieuwe lift zit ingebouwd in de lift. Dat betekent dat architecten en bouwheren geen rekening meer moeten houden met een machinekamer op de bovenste etage van een woning of appartement, en dat er dus ruimte vrijkomt.”

Coopman noemt zich met een omzet van zo’n half miljard frank de grootste liftconstructeur en -installateur van België. Kristof Blyau, key account manager van de groep: “Wij stellen 140 mensen tewerk en daar moeten er dringend bijkomen. Maar dat is bijna een onmogelijke taak: technisch geschoolde arbeiders zijn nog nauwelijks te vinden in onze regio, waar de werkloosheid sowieso al erg laag is.”

Liften Coopman heeft een marktaandeel van 10%. Ons land is zo’n 80 à 90.000 liften rijk, waarvan er ongeveer 8500 door Coopman geïnstalleerd werden. De firma is vooral actief in België, maar de Franse grens is niet veraf. Hoofdmoot zijn grote liften, personenliften voor bedrijven en ziekenhuizen, maar ook autoliften, kleine of grote goederenliften of panoramische liften, zoals in een shopping center. Daarnaast plaatst Coopman ook trapliften, stoelliften of binnenhuisliften voor minder mobiele personen en plateauliften voor rolstoelgebruikers. Producten die het duidelijk goed doen vanwege de bevolkingsvergrijzing.

Alle liften worden in het eigen productieatelier ontworpen en geproduceerd. Het onderhoud van de liften gebeurt door Servilift, de eigen onderhoudsafdeling.

Coopman is altijd een familiebedrijf geweest. Octaaf Coopman legde al eind de jaren twintig de basis met een elektriciteitswinkel in het centrum van Kuurne. Bijna dertig jaar later installeerde het bedrijf zijn eerste lift.

Afgelopen herfst behaalde Coopman Liften het Iso 9001+-certificaat. De firma koos hiermee zeker niet voor de makkelijkste weg. Marc Coopman: “Aangezien alle liften eigen realisaties zijn en op maat gebouwd, was er geen controle mogelijk op basis van model- of typeliften. En een eenheidskeuring is nagenoeg onbetaalbaar voor de klant. Daarom kozen we zelf voor de Iso 9001+-certificatie. De plus duidt op het feit dat die nieuwe wet zit ingebouwd in dit certificaat.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content