Vasco Data Security

De kwartaalcijfers van de Belgisch-Amerikaanse beveiligingsgroep Vasco Data Security werden niet zo goed onthaald. De vergelijkingsbasis was ook erg ongunstig, want het eerste kwartaal van 2015 was uitzonderlijk goed door een hardwarebestelling van Rabobank. Die order kende geen vervolg, zodat de kwartaalomzet met 28 % daalde, tot 46,8 miljoen USD. De operationele winst kelderde naar 3,1 miljoen USD, tegenover nog 16,1 miljoen USD een jaar eerder. Dat betekent dat ook de marge onderuitging, naar 6,6 % tegenover nog 24,7 % een jaar eerder. Netto bleef er in het eerste kwartaal nog een winst van 2,2 miljoen USD of 6 dollarcent per aandeel over.

Het eerste kwartaal zette de toon voor heel 2016, dat op verschillende vlakken minder goed zal zijn dan vorig jaar. Toch zal de schade nog relatief beperkt blijven. Vasco stelt voor 2016 een omzet tussen 205 en 215 miljoen USD voorop, 10 tot 15 % minder dan een jaar eerder. De operationele marge zal tussen 10 en 12 % uitkomen. Er was ook in het eerste kwartaal al goed nieuws over de winstgevendheid. De brutomarge dikte aan tot 72,5 %, tegenover 57,9 % een jaar eerder. Dat is het gevolg van een veel lager aandeel van hardware in de totale omzetmix. Het voorbije kwartaal ging het om 64 %, tegenover nog 81 % een jaar eerder.

Vasco streeft naar een omzetmix waarbij software en diensten een groter aandeel voor hun rekening nemen. Vasco staat historisch sterk in de financiële sector (ongeveer 80 % van de groepsomzet) met ruim de helft van de 100 grootste banken als klant. Beveiliging van financiële transacties is de kernactiviteit, maar Vasco mikt ook in toenemende mate op beveiliging op applicatieniveau. Dat gebeurt met verschillende producten, waaronder de Digipass (in hardware en softwarevorm), Identikey (software), Cronto (beveiliging via QR-codes) en sinds kort ook de digitale handtekeningen.

Na de overname van het Canadese Silanis Technology vorig jaar verwacht Vasco veel van de eSignLive-technologie voor digitale handtekeningen. Volgens marktonderzoeker Forrester Research groeit dat segment met 50 %. Vasco heeft de ambitie de technologie ook uit te rollen over de bankklanten van de groep via een licentiemodel. Dat zou een stabiele inkomstenbron moeten opleveren.

Vasco sloot het kwartaal af met een cashpositie van 70,3 miljoen USD, aangevuld met investeringen ter waarde van 54,9 miljoen USD. De totale liquiditeitspositie komt bijgevolg uit op 125,2 miljoen USD of 3,16 USD per aandeel. Een opmerkelijke vaststelling is dat de shortratio bij Vasco sterk is afgenomen. Dat is het aantal aandelen dat werd geshort (verkocht zonder ze te bezitten) in verhouding tot het totaal aantal uitstaande aandelen. Vorige maand ging het om een shortratio van ongeveer 15 %. Eerder dit jaar was dit nog meer dan 40 %. Een hoge shortratio maakt een aandeel tot een speelbal van speculanten.

Conclusie

Het ziet ernaar uit dat 2016 een overgangsjaar wordt voor Vasco, met een negatieve omzetgroei waarbij nieuwe investeringen ook de operationele winstmarge drukken. Op termijn is een hoger aandeel van de recurrente inkomsten wel positief. Een ander pluspunt is de gezonde financiële situatie met meer dan 3 USD per aandeel. We zien op korte termijn echter geen koerskatalysator.

Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content