Van underdog tot top dog

Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

Toen KPN mobilofoonoperator Orange uitkocht, stapte topman Jean-Claude Vandenbosch naar Belgacom over. Hoe smal is de grens tussen zijn bewondering voor John Goossens en de ambitie om hem op te volgen?

J ean-Claude Vandenbosch (50), de nieuwe president van de bedrijfseenheid ‘vaste telefonie’ bij Belgacom, is geen job hopper. In 1999 had hij zestien jaar voor Hewlett-Packard gewerkt toen hij naar de mobilofoonoperator KPN Orange overstapte. Daar werd hij de derde topman in korte tijd. “Ik dacht dat Orange tot aan mijn pensioen zou zijn,” zegt de Franstalige Brusselaar. De aandeelhouders beslisten er, na de uitkoop van Orange door KPN, anders over. Binnenkort behoort hij tot de zeven machtigste managers bij Belgacom.

“Belgacom was mijn keuze. We hebben meteen contact gehad nadat het nieuws over mijn vertrek bekend was,” zegt Vandenbosch. “Ik apprecieer John Goossens heel erg. Het zal een plezier zijn om voor een van de grootste bazen van België te werken.”

Het wordt ook een hele ommekeer. KPN Orange was een kansloze underdog en groeide in anderhalf jaar van nul tot 680.000 gebruikers. De ‘vaste telefonie’-divisie van Belgacom heeft een quasi-monopolistisch marktaandeel en kan in theorie alleen maar verliezen. Toch is Vandenbosch optimistisch: “Belgacom heeft veel voordelen en een winning-teamspirit. Er zit dynamiek in, zeker met John.”

Vandenbosch, een doctor in de wetenschappen van de ULB die zich geregeld bijschoolde ( London Business School, Insead), staat bekend als een gedreven marketeer en een goede people manager. Is zijn eerste taak bij Belgacom de coördinatie van de aangekondigde afslanking en herstructurering? Hij blijft voorzichtig: “Ik begin pas op 2 mei. Ik zal wel zien wat er gevraagd zal worden.”

In telecomkringen wordt gespeculeerd dat zijn nieuwe baan een opstapje is naar de absolute top binnen Belgacom. De meest inventieve speculatie is een scenario waarbij Proximus-topman Philippe Vander Putten na het vertrek van John Goossens doorschuift naar de Belgacom-top en Jean-Claude Vandenbosch hem opvolgt bij Proximus. Vandenbosch zelf blijft er nuchter bij. John Goossens opvolgen? “Dat staat niet op de agenda. Eerst doen wat er gedaan moet worden.”

Bruno Leijnse

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content