Van truffels en traditie

Stromboli in Sint-Agatha-Berchem : rotsvaste traditie op z’n Italiaans.

Ons land telt meer dan wat Italiaanse restaurants, maar een Italiaans eethuis met een gedegen traditie is een rariteit geworden. Het Italiaans-Franse Stromboli uit Sint-Agatha-Berchem bouwde zijn reputatie op traditionele gerechten en trekt al enkele decennia heel wat Vlamingen uit Aalst, Dilbeek, Ternat en Zellik. Ze tafelen er tegen een relatief hoge prijs voorgerechten kosten gemakkelijk 700 en hoofdgerechten 800 frank. Maar het kan ook goedkoper : voor een gastronomisch menu dat er overigens zeer aantrekkelijk uitziet betaalt u minder dan 2000 frank.

Alles wordt bereid in de open keuken op de eerste verdieping aan de straatkant, waar de vrouw des huizes Martine Fantini er met veel genoegen kokkerelt. De kookkunst leerde ze van haar moeder ; inmiddels staat ze zelf meer dan een kwarteeuw aan het fornuis. Beneden in de eetzaal zorgt echtgenoot Nicola Gentile intussen voor een warme sfeer. Hij is een rot in het vak : in de jaren zestig maakte hij zijn debuut in het bekende Trattoria aan de Guldenvlieslaan, werkte in de gouden jaren bij Pimm’s en J&B.

Wij gingen het trapje op, kregen een comfortabel plaatsje aangewezen en genoten van de flair waarmee deze maître d’hotel zijn gasten ontvangt. Er werd een lekker gevogeltekroketje geserveerd en in afwachting van de lintspaghetti met witte truffels die hij ons warm aanbeval, werden we vergast op een truffelrasp en een schaaltje met een bedwelmend knolletje uit Alba.

Nicola Gentile, die ons zag genieten, legde uit dat de witte truffels in prijs waren gedaald en “slechts” 85.000 frank per kilo kostten zowat 5000 frank minder dan vorig jaar. Dan diende hij de verse deegwaren op, gewenteld in gevogeltebouillon, waarover hij truffels schaafde. De heerlijke vlokken dwarrelden neer over dit ambrozijn dat 750 frank kostte.

Er volgden smakelijke hoofdgerechten, zoals piccata Lombarda of kleine lapjes vlees, in boter gebakken, met citroensap besprenkeld en vergezeld van een bordje liefdevol bereide groenten (560 frank wie anders dan Italianen maken uit zo’n eenvoudige ingrediënten een dergelijke delicatesse ?) en vakkundig gegrilde zeebaars met olijfolie en groenten (840 frank). De wijn vulde de maaltijd perfect aan : het glas werd gevuld met een Cabreo Il Borgo Tenimenti Ruffino, een heerlijke, aromarijke rode vino da tavola di Toscana (1600 frank).

PIETER VAN DOVEREN

Nicola Gentile, Martine Fantini en Gerald Vanhove (Stromboli) Italiaans eethuis met gedegen traditie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content